Na suncu kosa 57 stepeni, cipele 40, volan 65...

Mali zabavni eksperiment pokazao je da se na suncu parkirani automobil tamne boje zagrijava na 60 stepeni, dok se bijeli automobil parkiran pored njega zagrijao na svega 40
6 komentar(a)
Vrućina, Foto: Boris Pejović
Vrućina, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2015. 08:49h

Kosa uzavrela na 57 stepeni Celzijusa, površina cipela na 40 stepeni, sjedište u tramvaju - 50 stepeni, volan automobila koji je stajao kratko vrijeme na suncu i 65 stepeni - izmjerila je ovog vikenda termokamera češkog dnevnika Pravo po tropskim vrućinama i više od 38 stepeni koji su proteklih dana morile Čehe.

Na dan kada je stručnjak za termografiju mjerio termokamerom obuću, odjeću i kosu reporterke češkog lista, unutrašnjost praških autobusa i tramvaja i automobile parkirane na suncu i u hladovini temperatura vazduha dostigla je 35 stepeni.

Termokamera izmjerila je temperaturu 40 stepeni na obući, 35 stepeni na lakoj ljetnjoj svjetloj odeći dok je svijetla kosa reporterke dostigla čak 57 stepeni.

Termokamera objasnila je zašto Pražani po ljetnjim vrućinama ne biraju u gradskom prevozu najkraću i najbržu trasu, već onu koja najduže vodi klimatizovanim metroom a najkraće autobusom ili tramvajem.

Temperatura sjedišta u starijim tipovima tramvaja dostiže i 50 stepeni, a prozori se zagriju na 39 a ništa bolje nije ni kada se sjeda u parkirani automobil.

"Temperatura dostiže 61 stepen a volan se zagrije čak na 65", kazao je Jaroslav Njemec koji je za češki list sproveo mjerenje termokamerom.

Mali zabavni eksperiment pokazao je da se na suncu parkirani automobil tamne boje zagrijava na 60 stepeni, dok se bijeli automobil parkiran pored njega zagrijao na svega 40.

Bonus video: