Ovo pitanje testu je izazvalo haos među studentima

"Odaberite da li želite da vam bude poklonjeno 2 ili 6 dodatnih bodova na testu. Ali imajte na umu da, ako više od 10 odsto vas odabere 6 bodova, na kraju niko neće dobiti nijedan bod"
94 pregleda 9 komentar(a)
pitanje na testu, Foto: Twitter
pitanje na testu, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.07.2015. 06:38h

Ako ste mislisli da su zadaci koje rješavaju djeca iz Kine i Singapura frustrirajući, onda niste čuli za ovaj.

Profesor socijalne psihologije Dilan Setlerman sa Univerziteta u Merilendu ponudio je svojim studentima dodatne bodove na testu, ali ovaj ‘poklon’ došao je sa jednom velikom cakom.

Posljednji zadatak glasio je ovako:

"Odaberite da li želite da vam bude poklonjeno 2 ili 6 dodatnih bodova na testu. Ali imajte na umu da, ako više od 10 odsto vas odabere 6 bodova, na kraju niko neće dobiti nijedan bod."

Ovaj potez izazvao je pravu pometnju među studentima, a uskoro se našao i na internetu.

Selterman je izjavio za "ABC News" da ovo pitanje postavlja svake godine kako bi provjerio koliko pojedinaca je u stanju da žrtvuje interes cijele grupe zarad sopstvene koristi.

Poruka koju profesor želi da pošalje je da, ako u realnom životu veliki broj ljudi počne da pretjerano iskorišćava resurse, cijela grupa će na kraju ispaštati, a ne samo oni koji su bili sebični. Drugim riječima, naše ponašanje svakodnevno utiče na živote svih ostalih ljudi, i obrnuto.

Do sada je samo jedna grupa bila dovoljno nesebična da dobije dodatne bodove.

B92.net

Bonus video: