Kupili akcije Koka-kole: Nijesu ni slutili da će postati milioneri

Pat Munro je podsticao građane Kvinsija da kupuju akcije Koka-kole. Koštale su 40 dolara. Nije dugo trebalo da kompanija zavlada svijetom, a oni postanu bogataši
193 pregleda 5 komentar(a)
koka kola, Foto: Rojters
koka kola, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.07.2015. 07:01h

Koka-kola je danas najpopularnije i najprodavanije bezalkoholno piće u istoriji i najpoznatiji brend na svijetu.

Svake godine kompanija zaradi milijarde na svom računu, i zaslužna je za nagli razvoj jednog gradića na Floridi.

Sve je počelo tako što je bankar Pat Munro primijetio da su tokom '20-ih i '30-ih godina, u vrijeme Velike depresije, osiromašeni građani Kvinsija spremni da potroše i posljednji cent da kupe bocu Koca-kole.

On je stoga odlučio da podstakne sugrađane da kupe akcije Koka-kole, kompanije koju je bila u vlasništvu njegovog prijatelja, a kojem je bila potrebna finansijska pomoć. Čak bi im pozajmljivao novac u tu svrhu. Ubrzo je gotovo svaki farmer u Kvinsiju imao udio u kompaniji koju jedva da je poznavao.

Munro tada nije ni slutio da će zahvaljujući njemu Kvinsi postati grad milionera, a Koka-kola doživjeti neviđeni uspon, prenosi joshuakennon.com.

Kad bi prinosi od poljoprivrede pali, novac od Koka-kole je osiguravao ljudima zaposlenje. Kad bi nacionalna ekonomija doživjela kolaps, novac od Koka-kole je omogućavao građanima da ostanu u svojim domovima. U razdobljima kad su ljudi dobro živjeli, a Koka-kola bila jeftina, kupovalo se još više akcija.

Uskoro je Kvinsi postao najbogatiji grad u SAD-u. Imao je najveći dohodak po glavi stanovnika u cijeloj Americi. Najmanje je 67 građana, zahavaljujući Koka-koli zgrnulo bogatstvo koje je kasnije prenijelo na svoje potomke.

Poređenja radi, građani Kvinsija nekad su akcije Koka-kole kupovali za 40 dolara, a 2013. one su vrijedjele 10 miliona dolara.

Bonus video: