KOMIK KON

Počeo veliki salon posvećen glavnim likovima stripova

Iako naizgled okupljaju čudake, takvi sajmovi su za filmske studije, firme za video igrice, televizijske mreže vrlo važno sredstvo komercijalizacije proizvoda koji donose milijarde dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2015. 17:00h

Salon posvećen obožavaocima stripa i druge popularne umjetnosti "Komik kon" (Comic Con) u San Dijegu najveći je među američkim sajmovima te vrste koji na prvi pogled odaje utisak okupljanja neke čudne sekte.

Žena obučena kao zombi, muškarac prerušen u lik Džokera, cijele porodice obučene kao superheroji, polugole žene s vještačkim krvavim očima... to je publika na velikom salonu posvećenom glavnim likovima stripova koji se održava u San Dijegu.

Očekuje se da će sajam San Dijegu tokom četiri dana okupiti preko 100.000 ljudi.

Iako naizgled okupljaju čudake, takvi sajmovi su za filmske studije, firme za video igrice, televizijske mreže vrlo važno sredstvo komercijalizacije proizvoda koji donose milijarde dolara. Neki od tih sajmova su specijalizovani i posvećeni na primjer samo Ratovima zvijezda, ili isključivo homoseksualnoj i transrodnoj publici, itd.

Sajam u San Dijegu privukao je pažnju studija Dizni i njegovih filijala Marvel i Lukasfilm, kao i Vornera (Warner Bros), Univerzala ili grupa za video igrice, kao što su Aktivižon (Activision) i drugih velikih firmi u toj industriji.

"Značaj publike 'Komik kona' ne može se dovoljno istaći. Ta grupa pravih i tvrdih obožavatelja jako je uticajna za javno mnjenje i može da prevagne balans na vazi za neku veliku produkciju ka velikom uspjehu ili ogromnom neuspjehu", ocijenio je Pol Dergarbedijan, analitičar kompanije Rentrak koja se specijalizuje za boks ofis.

Značaj ovih sajmova za marketing ističu i drugi stručnjaci iz oblasti zabave.

"Sajmovi 'Komik kon' pružaju filmskim studijima način da postignu koncentraciju obožavatelja jednim udarcem. Ti vrlo motivisani obožavatelji utiču na milione drugih preko društvenih mreža, jer provode vrijeme šaljući tvitove i komentarišući", ono što vide kod svojih kolega, rekao je Džonatan Kunc, profesor na odsjeku za film kalifornijskog univerziteta UCLA.

On je rekao da se ovaj fenomen pojavio tek nedavno, posljednjih 15 godina, i pripisuje ga eksploziji filmova koji su adaptirani po likovima iz stripova koji su postali vizualno vrlo atraktivni zahvaljujući razvoju specijalnih efekata.

Ti lokalni sajmovi koje su posećivali čudaci i o kojima je pisala samo lokalna ili specijalizovana štampa, sada privlače veliki broj ljudi svih slojeva i imaju međunarodnu medijsku pokrivenost.

"Fanovi 'Komik Kona' napamet znaju sve detalje saga i obožavaju da igraju igre studija", rekao je Kunc.

Filmski studiji se zato jako trude da zabave obožavatelje. Tako se organizuje da se autobusima dovode zvijezde filmova, novih televizijskih serija ili video igrica. Dženifer Lorens i Lajam Hemsvort, zvijezde sage "Igre gladi", tako su u srijedu bili prisutni u San Dijegu.

Kada nema zvijezda, studiji se potrude da na drugi način animiraju obožavaoce.

Tako je reditelj budućeg filma "Ratovi zvijezda: Buđenje sile" Džej Džej Abrams ponudio stotine kifli onima koji su u četvrtak strpljivo čekali na panelu posvećenom tom filmu koji izlazi u decembru. U aprilu prilikom druge takve konvencije, on im je podijelio pice.

Ovog vikenda publika "Komik kona" se nada da će vidjeti Bena Afleka, Henrija Kavila i Ejmi Adams, zvijezde filma "Betmen protiv Supermena", koji treba da izađe u martu iduće godine.

Reditelj filma Zak Snajder se noćas provozao ulicama gdje se održava "Komik kon" u "Batmobilu", vozilu koje koristi Betmen. On će kasnije danas predstaviti obožavateljima zvijezde filma.

Galerija

Preporučujemo za Vas