Ona je bila prvi supermodel na svijetu

Nezbit je u svom životu osjetila slavu i bogatstvo, ali i bijedu i siromaštvo.
63 pregleda 3 komentar(a)
Evelin Nezbit, Foto: En.wikipedia.org
Evelin Nezbit, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 11.07.2015. 10:08h

Svake godine dobijemo najmanje po jednog supermodela. Osim ljepote, potrebna je i harizma, osjećaj za modu, seksipilnost...

Vratimo se na početak 20. vijeka, kada je svijet dobio prvog supermodela - Evelin Nezbit.

Vitka ljepotica iz Filadelfije, kose boje bakra, bila je najtraženija nakon umjetnika američkog zlatnog doba.

Njen život je bio buran i pun bitnih događaja, a njena slava je izblijedila kada je otkrivena njena veza sa jednim ubistvom, a kasnije i "suđenjem vijeka".

Neszbit je na više načina uticala na ovu eru. U svom životu je osjetila slavu i bogatstvo, ali i bijedu i siromaštvo.

Porijeklom je iz skromne škotsko-irske četvrti u Tarenti, Pensilvanija, a nakon što joj je otac umro ostavljajući dugove, njena majka se borila da porodici obezbijedi pristojan život.

U 14. godini, Evelin nalazi način da izvuče svoju porodicu iz siromaštva. Kada je 1900. došla u Njujork, doživjela je vrtoglavi uspjeh, ali je takođe zakoračila u novi, drugačiji svijet.

Džejms Karol Bekvit ju je uzeo u zaštitu, upoznao je sa umjetnicima i ilustratorima, i Nezbit je ubrzo postala najtraženiji model u Njujorku. Bila je inspiracija za mnoga umjetnička djela, našla se i na naslovnim stranama mnogih popularnih časopisa, a bila je i zaštitno lice mnogih proizvoda, od krema za lice do pasti za zube. Često je pozirala u kostimima - nimfe, gejše, grčke boginje, uvijek obučena sa dozom senzualnosti.

Na vrhuncu popularnosti, Nezbit je upoznala arhitektu Stanforda Vajta, koji je prvo bio u zaštitničkoj ulozi prema mladoj zvijezdi, da bi kasnije postao njen ljubavnik i sponzor. Luksuznim poklonima i stanovima obasipao je Evekin i njenu porodicu.

Nakon njihove jednogodišnje veze, Nezbit se udala za milionera Herija Toa, kada su i počeli prvi problemi za supermodela.

Izluđen ljubomorom, To je jedne večeri, "braneći čast svoje žene", upucao Evelininog bišeg ljubavnika, arhitektu Vajta.

Nezbit je bila svjedok na suđenju punom šokantnih detalja iz njenih veza sa dvojicom muškaraca.

Zbog velikog interesovanja, suđenje je po prvi put u američkoj istoriji bilo zatvoreno za javnost.

To je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u bolnici za mentalno oboljele kriminalce.

Nakon traumatičnih događaja, Nezbit se godinu dana kasnije udala i nastavila svoj život u ulozi majke, glumice u nijemim filmovima i pisca dva memoara. Umrla je u 82. godini, u Kaliforniji.

Bonus video: