Ben Aflek sakrio da su mu preci bili robovlasnici

Istraga je pokrenuta nakon informacije da je Aflek tražio od autora da ne objavljuju ono što su saznali istraživanjem njegovog porodičnog stabla
77 pregleda 1 komentar(a)
Ben Aflek, Foto: Beta/AP
Ben Aflek, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.06.2015. 16:52h

Američki Radio-difuzni centar blokirao je emitovanje emisije “Finding Your Roots”, u kojoj se analizira porijeklo slavne ličnosti koja gostuje, zbog toga što je prekršen sopstveni standard u emisiji u kojoj je izostavljenom, odnosno sakriveno da su preci glumca Bena Afleka bili robovlasnici.

Radio-difuzni centar izdao je saopštenje u kojem objašnjava da nije u potpunosti zabranio emisiju već samo odložio emitovanje treće sezone i rad na četvrtoj, dok autori emisije ne vrate standard koji su sami odredili na početku.

RDC je pokrenuo istragu u vezi sa ovom emisijom, nakon što su brojni mediji objavili informaciju da je Aflek tražio od autora emisije da u njoj ne objavljuju informaciju koju su saznali istraživanjem njegovog porodičnog stabla, a to je da su njegovi preci bili robovlasnici.

Nakon emitovanje epizode u kojoj je glumac gostovao, “The Associated Press” je došao u posjed dokumenata koji su svjedočili da je Aflekov dalji predak imao 24 roba.

Revizijom je naknadno utvrđeno da su producenti i koproducenti dozvolili uticaj trećeg lica na emitovanje sadržaja, što krši standarde RDC-a, a pri tom su prekršili zakon jer Afleka nisu prijavili zbog pokušaja uticanja na sadržaj emisije.

U saopštenju koje je naknadno izdato, voditelj i izvršni producent emisije “Finding Your Roots”, Henri Luis Gejts izvinio se zbog toga što je primorao RDC da brani integritet programa.

Za Aflekov zahtjev saznalo se prošlog ljeta, kada se među hakovanim mailovima Sony Pictures našao i mail Henrija.

“Imam dilemu. U povjerenju, prvi put se dogodilo da je jedan od naših gostiju tražio od nas da izmijenimo podatke o njegovim precima, odnosno činjenicu da su posjedovali robove. Od pet naših gostiju do sada preci njih četvoro su bili robovlasnici, ali niko od njih nije tražio da se to prikrije. On je velika zvijezda. Šta da radimo?”, pisalo je u mejlu, na koji je odgovoreno da “zavisi od toga ko sve zna za tu informaciju”.

Bonus video: