Astronaut zahvaljujući svjetlu sa Zemlje napravio selfije u svemiru

Keli će postati prvi Amerikanac koji će provesti godinu dana bez prekida u svemiru. Ruski astronaut Mikhail Kornienko se takođe nalazi na svemirskoj misiji dugoj godinu dana, koja završava u martu, 2016. godine
77 pregleda 1 komentar(a)
Skot Keli, Foto: Twitter
Skot Keli, Foto: Twitter
Ažurirano: 21.06.2015. 16:54h

Astronaut NASA Skot Keli, koji će provesti godinu dana u svemiru, voli selfije. To je i dokazao tako što je na Twitter postavio dva selfija i time je pokazao kako selfiji izgledaju sa 354.056 metara iznad Zemlje. Fotografisao se na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Obje fotografije su napravljene iz istog ugla, samo je osvjetljenje drugačije. Jednu fotografiju je napravio iznad Sjevernoafričke pustinje, a drugu iznad Mediteranskog mora.

Keli će postati prvi Amerikanac koji će provesti godinu dana bez prekida u svemiru. Ruski astronaut Mikhail Kornienko se takođe nalazi na svemirskoj misiji dugoj godinu dana, koja završava u martu, 2016. godine.

Jednogodišnja misija je osmišljena kako bi pomoglanaučnicima na Zemlji da prikupe važne podatke o tome kako se ljudsko tijelo mijenja tokom dužeg boravka u svemiru. Većina astronauta provede šest mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je nedovoljno informacija za istraživače. Potrebno im je više podataka o tome kako tijelo reaguje tokom dužeg perioda provedenog u bestežinskog stanju prije nego pošalju ljude na Mars na period od tri godine.

Skotov brat blizanac Mark Keli takođe učestvuje u tom eksperimentu, ali na Zemlji. Nakon Skotovog povratka, naučnici će proučavati oba brata kako bi uporedili njihova tijela.

Bonus video: