Ovaj grad ima stazu za pješake koji ne skidaju pogled s telefona

Ove pješačke zone napravila je kompanije Mlab, koja proizvodi telefone, ali ne iz bezbjednosnih razloga. Kako prenose strani mediji, Mlab dnevno popravlja čak 35.000 telefona svojih korisnika koji se pokvare prilikom "sudara" s drugim pješacima
4 komentar(a)
telefon, mobilni internet, Foto: Shutterstock.com
telefon, mobilni internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.06.2015. 19:08h

Koliko puta ste se uplašili da je nečiji život ugrožen jer ne gleda kuda hoda, već zamišljeno posmatra ekran svog telefona? Jeste li se i sami našli u sličnoj situaciji? U Anteverpenu to više neće biti problem...

Nakon što se ovakva staza pokazala kao veoma korisna u Kini, nešto slično je napravljeno i u Evropi.

Naime, početkom 2014. godine, na televizijskom kanalu National Geographicje, u jednoj emisiji, predstavljen projekat koji bi povećao bezbjednost u saobraćaju u vrijeme kada se čini da je odgovaranje na SMS poruke i čitanje najnovijih vijesti na veoma važnom mjestu u ljudskim životima.

Već u septembru te godine, britanski Telegraf, a za njim i svi svjetski mediji, prenijeli su zanimljivu vijest: u kineskom gradu Čongćingu napravljena je staza po uzoru na taj projekat.

Već ove godine, i Evropa je pošla stopama kineskih vlasti. Naime, i u belgijskom gradu Antverpernu bijelim linijama su ucrtane zone za one koji bi radije gledaju u ekran svog telefona nego ispred sebe.

Ove pješačke zone napravila je kompanije Mlab, koja proizvodi telefone, ali ne iz bezbjednosnih razloga. Kako prenose strani mediji, Mlab dnevno popravlja čak 35.000 telefona svojih korisnika koji se pokvare prilikom "sudara" s drugim pješacima.

Bonus video: