Čestitaju gospođi Džener, ali traže da Kejtlin vrati Brusove medalje

Nakon što je Kejtlin prošle nedjelje otkrila da je promijenila pol, pozirajući za naslovnicu magazina “Vanity Fair”, potpisnici peticije su primijetili da je u intervjuu za isti časopis objasnila da se “oduvijek osjećala kao žena”
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2015. 09:40h

Na sajtu za pokretanje i potpisivanje online peticija change.org, nekoliko hiljada ljudi zatražilo je da se olimpijskom prvaku Brusu Dženeru, koji je nedavno promijenio pol, ali i ime u Kejtlin, oduzmu medalje.

Kontroverzna peticija zahtijeva od Međunarodnogolimpijskog komiteta da “opozove” zlatnu medalju Kejtlin Džener, osvojenu na Olimpijadi koja se 1976. godine održala u Montrealu, a za samo dva dana potpisalo ju je devet hiljada ljudi.

Nakon što je Kejtlin prošle nedjelje otkrila da je promijenila pol, pozirajući za naslovnicu magazina “Vanity Fair”, potpisnici peticije su primijetili da je u intervjuu za isti časopis objasnila da se “oduvijek osjećala kao žena”.

Pokretač peticije tvrdi da je samim tim, pobjeda Dženera kršenje pravila komiteta, te da je u to vrijeme sportista “varao”.

Dženifer Bredford iz Teksasa, koja je pokrenula peticiju je objasnila svoje razloge u nekoj vrsti otvorenog pisma.

“Dragi Međunarodni olimpijski komitetu, nedavno smo saznali da je osvajač zlatne medalje, Brus Džener zapravo transdžender, a samim tim on se identifikuje kao žena. Mi čestitamo gospođi Džener na ostvarenju svojih želja i i želimo joj sve najbolje. Ipak ovo otvara druga pitanja, jer talentovana Džener tvrdi da se uvijek osjećala kao žena i vjerovala da to jeste, a samim tim, to je kršenje pravila komiteta, jer je dozvoljeno da se žena takmiči u kategoriji za muškarce”, piše u okviru peticije.

“Zbog toga, teškog srca se moramo zapitati da li je prikladno da gospođa Džener zadrži svoju Olimpijsku medalju”, dodaje Dženifer.

Sa druge strane, mnogo je onih koji su iskazali nezadovoljstvo zbog pokretanja ove peticije, pa su društvene mreže, uključujući i Tviter preplavljene podrškom upućenoj Kejtlin i molbom da, sada olimpijka, ne vraća osvojenu medalju.

Galerija

Bonus video: