POSLIJE RESTAURACIJE

Legendarni autobus iz "Ko to tamo peva" uskoro na turneji po regionu

Za “mercedesov” autobus iz 1940-ih postoji veliko interesovanje javnosti, ali i investitora zainteresovanih za obnovu, iznajmljivanje i turneju
444 pregleda 7 komentar(a)
Ko to tamo peva, Foto: Screenshot (YouTube)
Ko to tamo peva, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.06.2015. 11:43h

Restauracija autobusa iz kultnog filma "Ko to tamo peva" počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma, a nakon temeljne obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

Po riječima predsjednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nosioca projekta obnove, za “mercedesov” autobus iz 1940-ih postoji veliko interesovanje javnosti, ali i investitora zainteresovanih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika kompanija što posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

"Napravili smo plan obnove i planiramo da ga stavimo na točkove i učinimo ga voznim za turneju po zemljama regiona. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje sa 'Ko nas...',” ističe Grubišić, navodeći da bi turneja mogla krenuti na kraju ljetnje sezone. U tom projektu, prema njegovim riječima, učestvovaće i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja koja još ne može da otkrije.

Grubišić ističe i da za autobus svake nedjelje prima nekoliko poziva onih koji žele da ga kupe ili iznajme, ali u Jadran filmu autobus s natpisom "Krstić i sin" smatraju “porodičnim srebrom".

Osim turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice.

"Naš autobus je i budući 'shuttle' koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma", ističe Grubišić.

Upitan hoće li raspisati konkurs za vozača, nasljednika legendarnog filmskog Miška koji može voziti i zavezanih očiju, kazao je da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

"Ko to tamo peva", komedija apsurda Slobodana Šijana iz 1980, je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu što u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize.

"Ko to tamo peva" u kojem su glumili Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić i ostali vremenom je stekao kultnu reputaciju te se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.