Ne bacajte kafu: 10 načina kako iskoristiti ostatke

Koliko god nevjerovatno zvučalo, utrljajte kafu u kosu prije nanošenja šampona i ostavite je tako koji minut. Vaša kosa će biti sjajnija, ali za svaki slučaj - radije ovo nemojte pokušavati na kosi svjetlije boje
110 pregleda 0 komentar(a)
Kafa, Foto: Shutterstock
Kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2015. 07:15h

Ako uživate u kafi i dan ne počinjete bez nje, evo još nekih ideja kako je možete iskoristiti - ako joj istekne rok upotrebe, ni slučajno je ne bacajte, već se samo malo potrudite i napravite sljedeće stvari!

Sapun

S obzirom na privlačan miris kafe, možete je upotrijebiti i kao sastojak sapuna. Ako stvarno imate viška vremena, toza i volje, bacite oko na ovaj link!

Maska za lice

Pomiješajte med i kafu i nanesite smjesu na lice ili tijelo. Nakon nekog vremena, ovaj bi postupak trebalo da vrati glatkoću i sjaj kože. Takođe, pomoći će i u smanjenju celulita na vašem tijelu.

Sjajna kosa

Koliko god nevjerovatno zvučalo, utrljajte kafu u kosu prije nanošenja šampona i ostavite je tako koji minut. Vaša kosa će biti sjajnija, ali za svaki slučaj - radije ovo nemojte pokušavati na kosi svjetlije boje.

Namještaj

Pomiješajte mljevenu kafu sa toplom vodom i trljajte tu smjesu preko ogrebotina na vašem drvenom namještaju. Smjesu neko vrijeme ostavite (bar sat vremena) a nakon toga sve obrišite krpicom. Vjerovali ili ne, kafa će pomoći u prikrivanju ogrebotina.

Čišćenje

Kad zapustite svoje suđe, recimo tiganje i šerpe, iskoristite kafu za njihovo čišćenje. Kafom očistite naslage koje su se stvorile, a nakon tog ribanja uzmite sunđer i sredstvo za čišćenje te završite posao.

Šargarepa

Pomiješajte mljevenu kafu sa sjemenom šargarepe prije sadnje, kako bi šargarepa lakše izrasla. To će takođe od šargarepe odbiti crve, insekte i ostale štetočine.

Insekti

Pospite kafu oko područja gdje ne želite da vidite insekte. Njih odbija jak i intenzivan miris.

Parfem

Ako ne znate koji želite, kupiti parfem zbilja nije lako. Nakon nekoliko testiranja svi će vam mirisati isto, ali ako u međuvremenu malo zastanete i pomirišete zrna kafe, čulo mirisa će vam se polako vratiti i vjerujemo da ćete tada lakše odabrati parfem po svom ukusu.

Pun kufer

Bonus video: