Marina Abramović: Džej Zi me prevario, iskoristio je moj rad

U intervjuu za magazinu "Spike", poznata umjetnica kaže da je ta saradnja ustvari bila jednosmjerna transakcija
16 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Fact.co.uk
Marina Abramović, Foto: Fact.co.uk
Ažurirano: 20.05.2015. 13:38h

Marina Abramović opisala je kao "surovu" saradnju sa poznatim reperom Džej Zijom. Oni su 2013. godine zajedno radili na spotu za njegovu pjesmu "Picasso Baby", a umjetnica je kazala da ne bi voljela da se nešto slično ponovi.

Džej Zi je spot snimio inspirisan postavkom Marine Abramović "Umjetnik je prisutan" u muzeju MoMa u Njujorku 2010. godine.

Marina se pojavljuje u spotu, a za to je dobila obećanje da će Džej Zi uplatiti donaciju za njen umjetnički institut, a kaže da je prevarena.

U intervjuu za magazinu "Spike", poznata umjetnica kaže da je ta saradnja ustvari bila jednosmjerna transakcija. "Dan pije snimanja, došao je u moju kancelariju i tada sam mu dala cijelu prezentaciju u "pauer pointu" i rekla da može da mi pomogne u izgradnji instituta. Onda me je on iskoristio, a to nije fer. Bijesna sam, jer sam mu dozvolila da iskoristi moj rad pod uslovom da pomogne mom institutu, ali on to nije učinio", izjavila je Marina Abramović.

Za svoj video, Džej Zi je iskoristio rad Marine Abramović nasuprot koje su sjedjele poznate ličnosti, uključujući Džima Džarmuša i Adama Drajvera.

Bonus video: