SJAJNE REAKCIJE

Ostaju "gej semafori" u Beču

Inače slike istopolnih parova na semaforima postavljeno je na 49 lokacija u Beču, gdje semafori umesto jednog čovječuljka koji stoji ili hoda, prikazuju dvije žene ili dva muškarca koji stoje i hodaju zagrljeni uz simbol srca
1 komentar(a)
Beč semafori, Foto: Beta/AP
Beč semafori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2015. 06:54h

Slike na semaforima koje prikazuju istopolne parove, a koje su u Beču postavljene povodom Pjesme Evrovizije i "Lajf bola", kao znak tolerancije, ostaće za stalno, najavila je ministarka za saobraćaj u vladi pokrajine i grada Beč Marija Vasilaku.

Ona je istakla da je pozitivna reakcija građana bila velika, ukazujući da je više desetina hiljada fejsbuk fanova pokazalo da je ovaj "fotomotiv" već dobio kultni status.

"Ovo je odlično za prihvatanje homoseksualnih parova, ali i za turizam u Beču. Zato smo odlučili da nove simbole ostavimo", poručila je Vasilaku.

Inače slike istopolnih parova na semaforima postavljeno je na 49 lokacija u Beču, gdje semafori umesto jednog čovječuljka koji stoji ili hoda, prikazuju dvije žene ili dva muškarca koji stoje i hodaju zagrljeni uz simbol srca.

Najprije je ova akcija bila predviđena da traje do kraja juna, ali pozitivna reakcija građana navela je gradske vlasti da se odluče na trajno rješenje.

Inače "homoseksualni" semafori naišli su i na široku međunarodnu reakciju, pa su o njima pisali čak i glavni američki mediji.

Takođe i u drugim djelovima Austrije postoje pozivi da se postave isti semafori.

Tako je portparol za turizam Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Maks Unterajner predložio da se ove slike montiraju na semafore u drugim gradovima, ali i skijalištima.

Inače postavljanje novih slika na semafore na 49 lokacija u Beču koštalo je 63.000 eura, a vrijednost koju je ova akcija ostvarila kroz skretanje pažnje međunarodnih medija je ogromna.

Jedino Slobodarska partija Austrije (FPO) kritikuje odluku vlasti Beča da zadrži semafore sa homoseksualnim slikama.

Portparol FPO za pitanja vezana za saobraćaj Toni Mahdalik je, u saopštenju, kazao da bi međunarodni eho zasigurno dobili i semafori sa slikama Osame bin Ladena, Sadama Huseina.

"Reakcija medija, prije svega u SAD, sa takvim slikama bila bi zasigurno ogromna i mogla bi dati dalje impulse turizmu Beča", ironično je dodao političar FPO.

Preporučujemo za Vas