NAJSTARIJI DOKTORANT

Njemačka: Doktorirala medicinu sa 102 godine

Ona će 9. juna poslije uručenja doktorske diplome ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji doktorant. Tu titulu je do sada držao jedan 97-godišnjak
22 pregleda 0 komentar(a)
diploma, Foto: Shutterstock
diploma, Foto: Shutterstock
15.02.2019. 03:38h

Njemica, 102-godišnja Ingeborg Rapoport, odbranila je doktorsku disertaciju na univerzitetu u Hamburgu, nakon što je prije 77 godina na tom univerzitetu odbijen njen diplomski rad iz medicine, prenose danas njemački mediji.

Njen diplomski rad odbijen je za vrijeme nacističke Njemačke "iz rasističkih razloga".

Baka je tokom 45 minuta branila svoj doktorski rad pred tri profesora i time je postala najstariji doktorant na svijetu.

Diplomski rad Ingeborg Rapoport, tada Silm, odnosio se na difteriju. Ona je svoj diplomski htjela da brani s 25 godina, poslije dolaska Adolfa Hitlera na vlast. Njena majka je bila Jevrejka zbog čega su nacisti naveli rasističke razloge i odbili je.

Njemica je 1938. godine otišla u SAD gdje je završila studije medicine i započela karijeru. Dobila je priznanje tadašnjeg američkog predsjednika Harija Trumana za doprinos u čuvanju rezervi krvi.

Njen sin Tom ispričao je priču Ingeborg Raporport sadašnjim profesorima u Hamburgu, koji su joj ponudili da doktorira. Baka je odmah pristala.

Ona će 9. juna poslije uručenja doktorske diplome ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji doktorant. Tu titulu je do sada držao jedan 97-godišnjak.