PROJEKAT HUMANAE

Na svijetu postoji mnogo više različitih boja kože nego što mislite

Kada napravi fotografiju, Dasova analizira kvadrat 11x11 piksela sa lica dobrovoljca, pronalazi odgovarajuću nijansu na globalnoj skali “Pantone” i koristi je kao pozadinu za fotografiju
94 pregleda 2 komentar(a)
Anželika Das, Foto: Screenshot (YouTube)
Anželika Das, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.02.2019. 05:11h

Brazilska umjetnica Anželika Das poslužila se fotografijom da bi pokazala da ima mnogo više različitih boja kože nego što smo, možda, pretpostavljali. U okviru projekta pod nazivom Humanae, ona nastoji da napravi katalog što većeg broja različitih nijansi ljudske kože.

Na fotografijama, koje postavlja na svom sajtu, postoji spektar nijansi, mnogo širi nego što bismo pomislili, ali kontinuitet nijansi dokazuje da ima više “sličnosti nego razlika”, tvrdi ova umjetnica.

Kada napravi fotografiju, Dasova analizira kvadrat 11x11 piksela sa lica dobrovoljca, pronalazi odgovarajuću nijansu na globalnoj skali “Pantone” i koristi je kao pozadinu za fotografiju.

Nakon toga svaka fotografija dobija alfanumerički kod u skladu sa smjernicama kompanije “Pantone”, tvorca horizontalne skale standardizovanih boja.

Dasova je sačinila zbirku portreta ljudi iz cijelog svijeta (između ostalog, iz Barselone, Rio de Žaneira, Čikaga), koji sa njom stupaju u vezu putem društvenih mreža i u galerijama gdje izlaže svoja djela.

Ona kaže da joj je cilj da pokrene raspravu o etničkom identitetu - nezavisno od faktora kao što su “nacionalnost, porijeklo, ekonomski status, godine ili estetski standardi”.

Riječ je o njenom master projektu u oblasti fotografije, a prvi subjekti su bili članovi brazilske porodice sa raznovrsnim porijeklom. 

Na njenim portretima nisu naznačeni pripadnost određenoj rasi, polu, klasi i vjeri, niti godine starosti - njen osnovni cilj je da prikaže široku lepezu različitih boja ljudske kože.

Snimila je više od 2.500 portreta, projekat je još u toku, a fotografije se trenutno mogu vidjeti u Galeriji “Gand” u Gambijeru (Ohajo).