Koje figure želite da vidite u crnogorskom Monopolu: Gusle, sir, jahtu, grožđe... ili raštan, plavo nebo, Žutog Serhatlića?

"Vi birate, a samim tim pišete istoriju... Jer samo jednom se pravi edicija Monopola Crna Gora", navodi se na Facebook stranici Monopol Crna Gora
114 pregleda 11 komentar(a)
Monopol Crna Gora, Foto: Facebook.com
Monopol Crna Gora, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 10.05.2015. 15:45h

Crna Gora će u novembru dobiti svoju verziju monopola, i tako, uz SAD, Italiju, Veliku Britaniju i Srbiju, postati peta zemlja u svijetu koja ima svoju verziju ove društvene igre.

Igra će biti na crnogorskom jeziku i na njoj će se naći crnogorski gradovi. Osim toga, Monopol Crna Gora će imati i svoje figure za igru, čiji je izbor u toku.

Na Facebook stranici Monopol Crna Gora pozvali su građane da saopšte sa kojim pijunima, odnosno figurama žele da igraju crnogorsku verziju ove društvene igre. Među ponuđenim figurama su sidro, gusle, sir, jahta, grožđe, a sa Facebook grupe kažu da figure mogu biti i nešto drugo.

"Vi birate, a samim tim pišete istoriju... Jer samo jednom se pravi edicija Monopola Crna Gora", navodi se na Facebook stranici Monopol Crna Gora.

Korisnici stranice su, uglavnom šaleći se, predložili da se među figurama nađu irvas, plavo nebo, aludirajući na slogan "nigdje nebo nije plavo kao iznad Crne Gore", među ponuđenim figurama je i pjevač Žuti Serhatlić, raštan, pršuta, šipak, štamparska mašina, crnogorska kapa, Stara barska maslina, Mauzolej na Lovćenu...

Monopol Crna Gora ce imati pijune koje ćete Vi birati Kažite nam sa kojim pijunima želite da igrate Monopol Crna...

Posted by Monopol Crna Gora on Thursday, May 7, 2015

Monopol je društvena igra koja spada u kategoriju igara na tabli. Igrači se nadmeću za novac i imanje, kroz kupovinu, prodaju, i izdavanje imanja, pozajmljivanje novca, igranja na sreću. Monopol je doboio naziv po ekonomskom pojmu „monopol“, koji označava dominaciju jednog učesnika u privredi nad drugim učesnicima.

Figure za igru koje se koriste u Monopolu su se mijenjale kroz istoriju. Kada je Čarls Derou predstavio igru 1935. godine, imao je na umu zabavu koja će ujediniti porodicu makar na sat vremena i zamilio je da igrači za kretanje po tabli mogu da koriste bilo koji predmet koji imaju kod kuće. Tako se među figurama našao naprstak, koji je kao figura usvojen na predlog Derouove rođake.

Budući da igra postoji odavno, figure su se mijenjale, tako da su neke u međuvremenu izbačene iz igre, poput gitare, helikoptera, prsten i robot, ali se te figure mogu naći u posebnim izdanjima Monopola, piše Coolmaterial.com.

Za najprepoznatljiviji simbol igre često se smatra figura šešira, koji nosi i gospodin Monopol, zaštitno lice igre. Još jedna od izvornih figura Monopola je naprstak, koji se pojavljuje u većini objavljenih verzija igre. Pegla se nalazi među originalnim figurama, ali se ispostavlja da je ona najmanje popularna među igračima - kada su početkom godine ljubitelji ove igre glasali za dodavanje nove figure, morali su glasati i za to koja figura će biti isključena - pegla je dobila tek osam odsto glasova podrške. Možda je tužnija činjenica da je svjetski prvak u Monopolu, Bjorn Halvard Knapski, na svom posljednjem takmičenju koristio baš figuru pegle.

Figura cipele i danas izgleda kao u vrijeme kada je Monopol nastajao i predstavlja simbol napornog rada i bogatstva do kojeg se napornim radom može doći.

Figura bojnog broda je izvorno korišćena u igri "Conflict" (Sukob), ali pošto igra nije bila dobro prihvaćena, figura broda se počela koristiti u Monopolu. Ista figura je korišćena i u igri "Diplomacy" (Diplomatija).

Top je takođe bio korišćen u igri "Conflict" i prebačen je u Monopol, nakon neuspjeha te igre. Godine 1946. njegov izvorni dizajn je promijenjen u nešto stilizovaniju figuru. To je iz seta figura ispao bez ikakvog glasanja.

Između 1935. i 1036. godine Monopolu su dodane još neke figure, poput trkačkog automobila, ženske torbice, koja nije više dio igre, kao ni konjić na ljuljanje i lampa.

Pedesetih godina među novim figurama su se našli pas Skoti, desna ruka gospodina Monopola, kolica i jahač, koji više nije dio igre.

Devedesetih su dodani kesa sa novcem i mačka, ali su i te figure u međuvremenu izbačene iz igre.

Bonus video: