Slavko Kalezić kao UNICEF-ov klovn: Djeca tražila da idu u vrtić

Kalezić je istakao da su kolege i on bili uspješni, jer su promijenili mišljenje djeci koja bi u vrtiće išla sa suzama
118 pregleda 8 komentar(a)
Slavko Kalezić, Unicef, Foto: Unicef/Facebook
Slavko Kalezić, Unicef, Foto: Unicef/Facebook
Ažurirano: 01.05.2015. 17:41h

Glumac Slavko Kalezić, bio je jedan od animatora u okviru akcije “Svi u vrtić!” koju su pokrenuli UNICEF i Ministarstvo prosvjete, a koja ima za cilj podizanje stope upisa u predškolsko obrazovanje na sjeveru Crne Gore. On je u ulozi klovna proteklih dana zabavljao djecu iz Bijelog Polja i Rožaja.

Kalezić je za “Vijesti” objasnio da je projekat nastao po ideji profesorice Sonje Garić, a da u pored njega učestvuju i Katarina Krek, Branka Stanić i studenti FDU sa Cetinja, te da performans sadrži tri dijela – horski, baletski i dio sa orkestrom.

“Za glumački dio, odnosno performans bili su kao asistenti zaduženi Dubravka Drakić i Branko Ilić, a cilj projekta je da se djeci predstavi šta je to vrtić i da se mališani zabave”, ispričao je Slavko koji je prvi put obukao kostim klovna.

“Prije 2008. sam igrao u 'Tomu Sojeru', Nikole Vukčevića igrao Bena, a igrao sam i 'Tajni čarobne gitare', ali nisam puno imao tih dječijih predstava. Sada sam prvi put bio klovn i mogu reći da su reakcije sjajne”, pohvalio se glumac.

“Interakcija sa djecom je bila sjajna, a najteže je igrati za klince, jer su najiskrenija publika i fidbek koji dobijaš od njih je na neki način potvrda onoga što radiš kao glumac. Bilo je sjajno, baš su uživali”, kazao je on i otkrio o čemu se radi u maloj predstavi.

“Branka Stanić i ja smo glumci putujućeg pozorišta, koj šire tu ideju o vrtićima. Počinje tako što smo se Branka i ja izgubili i treba da se nađemo. Branka prva izlazi i žali se djeci da se izgubila i da ne može da nađe svoje drugare glumce i zamoli ih da je zovu, ako naiđe neko”, prepričava on.

“Poslije toga dolazim ja, i nevjerovatno je kako oni kapiraju priču, jer čim sam došao počeli su da je zovu... Imam i cirkusantski dio sa lopticama, pokušavao sam da ih zabavim akrobatskim vještinama”, ispričao je Kalezić.

On je istakao da su kolege i on bili uspješni, jer su promijenili mišljenje djeci koja bi u vrtiće išla sa suzama.

“Na kraju su sami su ušli. Ima taj dio na kraju kada oni treba da igraju sa nama i uopšte nije bilo stida i straha. Na kraju performansa, vodimo ih do improvizovanih vrtića gdje su se igrali sa bojicama, plastelinom i igračkama...”, kaže Kalezić.

“Roditelji su pisali na zvaničnoj strani UNICEF-a da su zadovoljni i da je bilo mnogo djece koja su poslije toga govorila roditeljima 'Hoću u vrtić!'”, uz osmijeh priča glumac i dodaje da će nakon Bijelog Polja i Rožaja, “karavan” posjetiti i Plav, Gusinje, Berane i još nekoliko gradova.

Bonus video: