Životinjski svijet Pivskih planina

"Region Pive je kroz naučnu literaturu prepoznat kao oblast bogata životinjskim svijetom. Po prvi put, imamo priliku da uživamo u fotografijama divljih životinja ovog kraja"
498 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2015. 09:36h

Nakon jučerašnjeg izlaska na teren sakupljene su nove fotografije divljih životinja snimljenih kamera zamkama u regionu Pivskih planina.

"Region Pive je kroz naučnu literaturu prepoznat kao oblast bogata životinjskim svijetom. Po prvi put, imamo priliku da uživamo u fotografijama divljih životinja ovog kraja", navodi se na sajtu Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

CZIP, u sklopu projekta Balkan Lynx Recovery Programme III, u saradnji sa JP “Nacionalni Parkovi Crne Gore”, nastavlja sa monitoringom divljih životinja u Crnoj Gori,metodologijom kamera zamki. U toku višegodišnjeg istraživanja na području Nacionalnog parka Mavrovo i Munella planine u Albaniji, potvrđeno je prisustvo balkanskog risa uz pomoć kamera zamki.

Takođe, biolozi iz NVO “ERA” Kosovo, tokom ove zime, zabilježili su prisustvo ovog samotnjaka u Rugovskoj klisuri. U Crnoj Gori, za sada su zabilježene skoro sve šumske vrste, osim risa. Nalaženje dokaza njegove prisutnosti, kako navode iz CZIP, zahtijeva vrijeme, iskustvo i strpljenje. Ovim programom se takođe predviđa proširenje zaštićenih oblasti, unaprjeđivanje upravljanja divljinom i podrška tim aktivnostima putem kontiniuranog istraživanja i praćenja.

Program se sprovodi uz finasijsku podršku svajcarske fondacije MAVA i njemačke fondacije za zaštitu prirodne baštine EuroNatur.

Rezultati kamera zamki jesen/zima 2014/15U okviru Programa oporavka Balkanskog risa u Crnoj Gori, pogledajte šta su...

Posted by Czip CG on Tuesday, March 10, 2015

Galerija

Bonus video: