Otkriveno kako "izbiti" neku pjesmu iz glave

Poznat i kao ušni ili moždani crv, ovaj efekat je proučavan odavno...
2 komentar(a)
slušalice, muzika, Foto: Pixabay.com
slušalice, muzika, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 25.04.2015. 15:19h

Svi smo imali taj osjećaj: čujemo privlačnu pjesmu i danima, pa čak i nedjeljama, jednostavno ne možemo da prestanemo da je pjevušimo. Naučnici su pronašli jednostavan i zanimljiv način da u tome konačno uspijemo čim poželimo.

Poznat i kao ušni ili moždani crv, ovaj efekat je proučavan odavno, ali njegov uzrok i to kako ga se riješiti naučnici veoma slabo razumijeju.

Međutim, stručnjaci tvrde da su konačno došli do rješenja za "izbijanje" pesama iz glave - žvakanje žvakaće gume nakon što čujemo zaraznu pjesmu pomoći će nam da o njoj mislimo rjeđe.

Istraživanje su izveli naučnici Univerziteta u Redingu.

Ukupno 98 volontera moralo je da čuje 'zarazne pjesme' - "Play Hard" autora Dejvida Gete i "Payphone" benda Maroon 5. Tokom naredna tri minuta, dobili su zadatak da stisnu taster svaki put kada pomisle na pjesmu - dok žvaću žvaku, ne žvaću žvaku ili kuckaju prstima.

Dok su žvakali žvaku, volonteri su naveli da misle mnogo manje o pjesmi nego kada je nijesu žvakali ili kada su morali da kuckaju prstima.

Žvakanje žvake je, takođe, smanjilo broj puta koliko su "čuli" pjesmu u svojoj glavi za trećinu. Ovo istraživanje je prvo koje proučava efekte žvakaće gume na "ušne crve" i ukazuje da žvake mogu da zaustave i druge neželjene misli.

Miješanje u naš sopstveni 'unutrašnji glas' uspijeva, objašnjava doktor Fil Bimen s Univerziteta u Redingu.

"Međutim, dodatna istraživanja su neophodna da bismo vidjeli da li ovo može pomoći da se suzbiju simptomi opsesivno-kompulzivnog poremećaja", zaključio je.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: