Veći problem od pasa su nesavjesni građani koji polomiše sve živo na Gorici

Cilj najavljenog skupa ljubitelja životinja je i da se nadležnima pošalje poruka o brojnim problemima koji se odnose na životinje
7 komentar(a)
Gorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
Gorica, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 23.04.2015. 14:17h

Nakon najave da će predstavnici podgoričkih mjesnih zajednica Gorica i Nova varoš ovih dana poslati dopis Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj i tražiti da se riješi problem izvođenja pasa na Gorici, navodeći da "psi ugrožavaju higijenu i da se ne mogu izvoditi na mjestima gdje šetaju djeca i stari ljudi i gdje se omladina rekreira", reagovali su i ljubitelji i vlasnici pasa.

"To je u svakom parku i izletištu u gradu problem. Zahtjev ćemo potpisati sa kolegama iz MZ Nova varoš. Tražićemo od Sekretarijata da nešto uradi po tom pitanju. Svakodnevno se građani žale", rekao je za "Dan" Svetislav Vukićević, predsjednik MZ Gorica i dodao da su "izletišta za ljude pretvorena u izletišta za kućne ljubimce".

Ljubitelji i vlasnici pasa su na Facebooku otvorili diskusiju povodom tih navoda i najavili okupljanje na Gorici, koje će navjerovatnije biti održano 10. maja.

"Tačan datum i termin održavanja protesta biće poznat nakon što od policije dobijemo odobrenje za skup", kazao je "Vijestima" Dragoje Vlahović, jedan od inicijatora okupljanja.

Za Vlahovića, "mnogo veći problem od onih koje navode u MZ, na Gorici predstavljaju "nesavjesni građani koji polomiše sve živo".

Prema Odluci o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima Glavnog grada, "kućni ljubimci se mogu izvoditi na javnim i drugim površinama, osim na javnim zelenim površinama koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječjim i sportskim igralištima, kupalištima, grobljima i sl".

Vlasnici su na tim lokacijama u obavezi da pse izvode na povocu. Dodatno, prema Zakono o zaštiti dobrobiti životinja, vlasnici su u obavezi da pokupe izmet za ljubimcem.

"Kad vlasnik pokupi pseći izmet, mora ga u džep staviti i snijeti do stadiona, jer su kante za smeće polomljene", kaže Vlahović, dodajući da Glavni grad za poštovanje zakona i propisa, treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturu.

Cilj najavljenog skupa ljubitelja životinja je, kako je rekao, da se nadležnima pošalje poruka o brojnim problemima koji se odnose na životinje.

"Puno toga se ružnog dešava, a niko ne preduzima ništa... Moramo natjerati nadležne da puno više pažnje posvete životinjama - da naprave parkove za pse, hranilice za lutalice, da postave korpe za pseći izmet i angažuju ljude na terenu, koji će kažnjavati svaki nesavjesni postupak vlasnika pasa", kazao je on.

U Podgorici tek odnedavno zvanično postoji park za pse

Vukićević iz MZ Gorica predlaže Glavnom gradu da nađe prostor koji će ograditi i koji će se koristiti za istrčavanje pasa.

U Podgorici tek odnedavno, zahvaljujući inicijativu građana, na Ćemovskom polju, postoji i zvanično park za pse. U parku su postavljene sprave za trening pasa, ali taj prostor nije ograđen i nema vodu, ni kante za odlaganje psećeg izmeta.

"Park je daleko od savršenog. Ali zar nije dobar početak za slične inicijative u drugim dijelovima Podgorice? I drugim crnogorskim gradovima", objavljeno je nedavno na stranici cemovsko.me.

Taj park, kako navodi novinarka "Vijesti" i autorka bloga, Damira Kalač, ne može biti dovoljan za sve podgoričke ljubimce i trebalo bi, kao što je to slučaj u drugim velikim gradovima, da slični prostori postoje u svim naseljima u gradu.

"To su mjesta gdje bi vlasnički psi mogli da se slobodno istrče i gdje nisu vezani. Park za pse ne znači da vlasnici ne mogu da izvode pse na druge lokacije. Znače samo da, ako sa psom prolaze gradom ili kroz park, vlasnici pse moraju držati na povocu i za njima pokupiti izmet", kazala je ona.

Kalač je navela primjer Zagreba, u kojem je od 2008. do danas otvoreno devet parkova za pse.

"Plan je da u svakoj gradskoj četvrti otvorimo po jedan park za pse, te na taj način vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima osiguramo zasebne prostore u kojima će psi moći neometano da se kreću bez povoca, da se istrčavaju, te socijalizuju sa ostalim psima", kazao je za cemovsko.me dr med. vet. Robert Matić, koji u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba vodi Odjel za zaštitu životinja i veterinarske poslove.

U Zagrebu izgradnju parkova finansiraju mjesne zajednice

Površine na kojima se u Zagrebu nalaze parkovi za pse su javne gradske površine, a uređenje parkova, prema riječima Matića,"finansiraju gradske četvrti iz budžetskih sredstava za male komunalne akcije, pod kojima se podrazumijeva gradnja, uređivanje i održavanje manjih objekata komunalne infrastrukture i manjih javnih objekata kojima se poboljšava komunalni standard građana na području gradskih četvrti".

Zagrebačko iskustvo, kako je objavljeno na cemovsko.me blogu, kaže da je otvaranjem parkova za pse „posebno povećana sigurnost građana u saobraćaju, na dječjim igralištima i drugim javnim površinama, kao i čistoća i urednost zelenih i drugih javnih površina“.

Bonus video: