Trudna prva klonirana kamila na svijetu

Buduća majka, pod imenom Inžaz, klonirana je iz jajnih ćelija uginule kamile iz 2009. godine
171 pregleda 4 komentar(a)
kamila Inžaz, Foto: Twitter
kamila Inžaz, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.04.2015. 19:31h

Naučnici tvrde da je prva klonirana kamila na svijetu trudna, što može dokazati da bića nastala kloniranjem mogu biti plodna i razmnožavati se normalno.

Buduća majka, pod imenom Inžaz, klonirana je iz jajnih ćelija uginule kamile iz 2009. godine, a rodila ju je surogat majka. Ove nedjelje Inžaz je napunila šest godina i naučnici ističu da je prirodno začela.

Doktor Nisar Vani, direktor Reproduktivnog biotehnološkog centra u Nad El Šebi u Dubaiju kaže: "Veoma smo uzbuđeni zbog Inžaz i očekujemo da će mala kamila doći na svijet krajem ove godine."

"Ona je začela prirodnim putem. To će dokazati da klonirane kamile mogu biti plodne i da se mogu razmnožavati isto kao i ostale kamile", naglašava El Šebi.

Ove životinje su veoma vrijedna roba u pustinjskim šeikatima Perskijskog zaliva i koriste se za sve - od trka do transporta. One takođe mogu da proizvedu mlijeko s veoma malo masti i donesu svojim vlasnicima milione dolara na izborima za najlepšu kamilu.

Otkad je Inžaz rođena, mnoge druge životinje su takođe rođene zahvaljujući genetskom kloniranju, uključujući jednu iz ćelija kamile koja je pobijedila na izboru. Da bi Inžaz bila rođena, bilo je neophodno pet godina mukotrpnog rada. Ona je došla na svijet 8. aprila 2009. godine, nakon nekomplikovane trudnoće od 378 dana i težila je 30 kilograma.

Mladunče je stvoreno iz ćelija jajnika odrsle kamile. Ćelije su usađene u jaje surogat majke. Inžaz je prihvaćena kao genetski identična kamili čije su ćelije uzete, naveli su kada je rođena mediji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prvi sisar na svijetu kloniran je prije 19 godina. Ovca Doli rođena je u Edinburgu pomoću DNK iz ćelije odrasle ovce. Ona je uspavana 2003. godine, nakon što joj je dijagnostifikovana bolest pluća, ali od tada su naučnici uspješno klonirali miševe, krave, svinje i pse, kao i kamile.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: