Deset kubanskih krokodila vraća se iz Švedske kući

Kubanski krokodil, koji se nekada mogao naći duž cijelih Kariba, danas živi samo u močvarama na Kubi, i ugrožen je miješanjem sa američkim krokodilom, gubitkom staništa i nelegalnim lovom
85 pregleda 1 komentar(a)
Kubanski krokodil, Foto: Shutterstock
Kubanski krokodil, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 16:06h

Deset potomaka para ugroženih kubanskih krokodila, koje je Fidel Kastro poklonio sovjetskom kosmonautu Vladimiru Šatalovu prije četiri decenije, biće vraćeni iz Švedske u postojbinu, gdje će biti pušteni u divljinu, najvjerovatnije u močvaru Zapata.

Jedan stokholmski zoološki vrt danas je na Kubu poslao 10 malih krokodila, mladunaca kubanskog para koji je bio smješten u Švedskoj, a koji je odgajio Jonas Valstrom. On je rekao da će mladunci najprije biti stavljeni u karantin, a potom oslobođeni.

"San je svakog direktora zoološkog vrta da učestvuje u puštanju životinja u divljinu", rekao je Valstrom.

Kubanski krokodil, koji se nekada mogao naći duž cijelih Kariba, danas živi samo u močvarama na Kubi, i ugrožen je miješanjem sa američkim krokodilom, gubitkom staništa i nelegalnim lovom.

Valstrom je naveo da je originalni par dobio 1981. tokom puta u Moskvu. Oni su završili u glavnom sovjetskom gradu, pošto ih je 1970-tih, bivši kubanski lider Fidel Kastro dao kosmonautu Vladimiru Šatalovu, kao znak prijateljstva između dvije komunističke zemlje.

"On (Šatalov) doveo ih je u Moskvu i držao ih u stanu, dok njegova žena nije podviknula: 'Ne može više!' I on je potom morao da ih pokloni zoološkom vrtu u Moskvi", rekao je Valstrom agenciji AP.

Zoo vrt u Moskvi, međutim, nije imao odgovarajuće uslove za život tih reptila, te je zamolio Valstroma ako može da ih odvede u Švedsku, što je on i učinio.

"Iz Moskve sam ih prenio u ručnom prtljagu", rekao je Valstrom.

Zvaničnici moskovskog zoo vrta potvrdili su porijeklo krokodila, kao i da su ih predali Valstromu.

Kasnije nazvani Hilari i Kastro, kao aluzija na međunarodnu politiku, dva krokodila postala su atrakcija u Valstromovom zoo vrtu, u kojem su bili smješteni od 1984.

Valstrom je rekao da je potomke proslavljenog para slao zoološkim vrtovima širom svijeta, ali da je ovo prvi put da bilo kojeg od njih daje rodnoj Kubi, kako bi bili pušteni u divljinu.

On je dodao da očekuje da će se krokodilčići brzo adaptirati na život u divljini.

"Krokodili su uvijek spremni za divljinu. Oni su uvijek agresivni", naveo je Valstrom.

U divljini postoji samo 4.000 primjeraka kubanskog krokodila, zbog čega se ta vrsta nalazi na crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode. Njeni primjerci žive samo u močvari Zapata na Kubi i na Ostrvu mladih.

Kubanski krokodil se od svog američkog rođaka razlikuje po načinu na koji hoda i karakterističnoj koštanoj grbini između očiju. On spada u malu, ali agresivnu vrstu krokodila.

Bonus video: