Kako reagujete na govor mržnje i prijetnje?

Kako se osjećate kada pročitate prijeteće ili poruke u kojima je govor mržnje? Kako biste ono što ste pročitali prenijeli osobi koja vas je zamolila da joj takvu poruku prevedete?
2 komentar(a)
govor mržnje, Foto: Screenshot (YouTube)
govor mržnje, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.04.2015. 16:01h

Zamislite da imate poznanike ili prijatelje koji recimo govore samo engleski. I onda vas oni zamole da im pomognete i prevedete im poruku koju su dobili na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži, putem SMS-a... jer poruka nije na engleskom, nego na jeziku kojim vi govorite, a ta osoba ga ne razumije. Kako se osjećate kada pročitate prijeteće ili poruke u kojima je govor mržnje? Kako biste ono što ste pročitali prenijeli osobi koja vas je zamolila da joj takvu poruku prevedete?

U videu koji slijedi možete pogledati kakvi su rezultati eksperimenta koji je sproveden u Litvaniji povodom pokretanja stranice www.svetimageda.lt, koja je digitalni "priručnik" sa savjetima kako možete da reagujete na rasne i homofobne poruke, te druga nasilnička ponašanja i govor mržnje, ne samo na internetu, nego i u medijima, na ulici, u školi...

U eksperimentu su učestvovale osobe koje govore samo engleski (i žive u Litvaniji, ali ne razumiju njihov jezik) i Litvanci. Osobe koje govore engleski dobijaju poruke na litvansko i mole Litvance da im pomognu da razumiju kakvu su poruku dobili.

Ti ljudi su dobili poruke pune govore mržnje. Oni koji su pomagali u prevodu su bili zatečeni i zbunjeni. Nije im bilo najprijatnije da prenesu ono što su upravo pročitali i između njih onih kojima je govor mržnje upućen, odjednom se stvara jaka veza. Oni koji prevode poruke žele da zaštite osobe koje su dobile prijeteće poruke i govore im da ih ignorišu.

Pa, kako biste vi postupili?

Bonus video: