Zašto je Abraham Linkoln pustio bradu?

Sajt Mashable pronašao je priču o čuvenoj bradi koju je Linkoln popularizovao tokom svog prvog predsjedničkog mandata, između 1860. i 1864
86 pregleda 5 komentar(a)
Abraham Linkoln, Foto: Time
Abraham Linkoln, Foto: Time
Ažurirano: 15.04.2015. 15:45h

Jedna od najpoznatijih brada u istoriji posledica je pisma 11-godišnje devojčice, poslatog nekoliko nedelja prije izbora Abrahama Linkolna za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Mala Grejs Bedel iz Vestfilda, u Indijani, promjenila je lice američke istorije, kao i izgled novčanica od pet dolara, na kojima se pojavljuje bradati lik 16. američkog predsednika, čija se 150-godisnjica od smrti obilježava na današnji dan.

Sajt Mashable pronašao je priču o čuvenoj bradi koju je Linkoln popularizovao tokom svog prvog predsjedničkog mandata, između 1860. i 1864. "Maljavu" modu inicirala je 11-godišnja Grejs svojim pismom budućem predsjedniku SAD. Dotad je Linkoln, tada 51-godišnjak, uvijek imao obrijano lice.

U svojoj poruci od 15. oktobra 1960, devojčica savjetuje Linkolnu da pusti bradu kako bi se više dopao ženama. "Vaše lice je tako mršavo. Sve žene vole bradu i one bi sigurno podstakle svoje muževe da glasaju za vas i učine vas predsjednikom", napisala je Grejs.

Četiri dana kasnije, stigao joj je odgovor: "Nikada nisam pustio da mi brada izraste, zar ne mislite da bi ljudima djelovalo glupo da to sada učinim?".

Ipak, izgleda da je Linkoln poslušao savjet, jer se mjesec dana kasnije po prvi put pojavio u javnosti s bradom - i osvojio izbore.

Tokom svog inauguralnog putovanja između Ilinoisa i Vašingtona, Linkoln je tražio da se povorka zaustavi u Vestfildu gde je tražio da se sretne sa Grejs.

"Grejsi, pogledaj moju bradu. Pustio sam je tebe radi", ispričaće kasnije devojčica.

Sto pedeset godina kasnije, Liz Bedel, 23-godišnja stažistkinja u Kongresu, otkrila je priču o svojoj dalekoj rođaki na izložbi posvećenoj Abrahamu Linkolnu. Pročitala je prepisku između svoje čukun-tetke i predsjednika izloženu u jednoj od vitrina.

"Krenule su mi suze kada sam pročitala pismo koje je Grejs Bedel napisala Ejbu Linkolnu. Odrasla sam sa tom pričom u koju nikada nisam istinski povjerovala", napisala je Liz u knjizi utisaka.

Abraham Linkoln je ubijen 15. aprila 1865. godine, na početku svog drugog mandata. U njega je pucao južnjački fanatik Džon Vilks But u Fordovom pozorištu, u Vašingtonu.

Abraham Linkoln se smatra jednim od najvećih američkih predsjednika. Suprotstavljao se ropstvu koje je defitinitvo ukinuto proglasom donijetim po završetku Secesioništičkog rata 1865.

Bonus video: