Ponuda iz Slovačke: Instalirajte aplikaciju koja vas upozrava na rusku propagandu

esplatnu aplikaciju napravio je krug mladih oko slovačkog učitelja istorije Juraja Smatane i polazi upravo od njegovog spiska 42 sajta koji je napravio poslije više mjeseci traganja za ruskom propagandom
6 komentar(a)
SSSR, Foto: Shutterstock
SSSR, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2015. 11:59h

Slovaci i Česi kojima smeta propagandni rat Rusije i Zapada, poslije spiska više od 40 čeških i slovačkih sajtova na kojima se oglašavaju proruski aktivisti, dobili su i novo oruđe - jednostavnu aplikaciju kao dodatak na internet pretraživač koji ih odmah upozori na propagandu Kremlja.

Aplikacija "Upozorenja na sajtove koji svjesno ili nesvjesno šire putinovsku propagandu" obavještava ikonicom sa srpom i čekićem na crvenoj podlozi - kao na sovjetskoj zastavi, da se korisnik obreo na sajtu s propagandnim proruskim informacijama.

Besplatnu aplikaciju napravio je krug mladih oko slovačkog učitelja istorije Juraja Smatane i polazi upravo od njegovog spiska 42 sajta koji je napravio poslije više mjeseci traganja za ruskom propagandom.

Smatana je spisak sajtova koji je okačio i na svom profilu na Fejsbuku, počeo da pravi kada je tragom peticije protiv homoseksualaca obratio pažnju na sajtove protiv "trulog Zapada".

Sa zaoštravanjem sukoba u Ukrajini i zatezanjem odnosa Moskve i Zapada, počeo je da nailazi na sve više sajtova koji na prvi pogled izgledaju kao ozbiljni informativni, ali među prenijetim vijestima svjetskih agencija su i propagandne proruske i antiukrajinske dezinformacije.

Bonus video: