Profesor ishrane smršao 12 kilograma hraneći se slatkišima

Dijetetičarka iz Čikaga Don Džekson Bletner kaže da je njegov uspjeh najvjerovatnije rezultat smanjenja kalorija
121 pregleda 0 komentar(a)
kolačići, kolači, Foto: Pixabay.com
kolačići, kolači, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 15.04.2015. 09:45h

Mark Haub, profesor ishrane na Državnom univerzitetu u Kanzasu, deset nedjelja je jeo po jedan kolačić na svaka tri sata umjesto obroka i izgubio višak kilograma. Međutim, on ne preporučuje da se drugi odluče za ovakav režim ishrane.

Da bi njegovi obroci bili raznovrsni, Mark je jeo i čipseve, pahuljice sa šećerom i sladak keks. Njegova premisa bila je: za mršavljenje su bitne samo čiste kalorije, a nutritivna vrijednost se uopšte ne računa. Ispostavilo se da je to dalo rezultate, budući da je zahvaljujući ovakvoj ishrani uspio da smrša 12 kilograma za dva mjeseca.

Radi ovog zanimljivog školskog projekta, Haub je ograničio sebe na manje od 1.800 kalorija po danu. Čovek težine koju je haub imao prije nego što je počeo sa dijetom obično konzumira oko 2.600 kalorija dnevno. Zato je pratio jednostavan princip za mršavljenje - konzumirao je značajnije manje kalorija od onih koje je sagorijevao.

Njegov indeks tjelesne mase pao je sa 28,8 - što se smatra indeksom gojaznih ljudi, na 24,9 - što je normalno. On sada ima 78 kilograma. Međutim, očekivali bismo da su drugi pokazatelji njegovog zdravlja morali da budu narušeni. Ali nisu.

Haubov "loš" holesterol (LDL) pao je za 20 odsto, dok se "dobar" holesterol (HDL) povećao za 20 odsto. Smanjio je nivo triglicerida, koji su jedan oblik masti, za 39 odsto.

"Šta to znači? Da li to znači da sam zdraviji? Ili znači da nešto propuštamo kada definišemo naše zdravlje sa biološke tačke gledišta?", zapitao se Haub.

Ovakvu hranu konzumira mnogo ljudi. Možda je problem u veličini porcija, prije nego u samoj hrani. Mislim da je nerealno očekivati od ljudi da potpuno ostave ovu hranu radi povrća i voća. To je možda najzdravije, ali nije i najrealnije", kaže Haub.

Procenat masti u njegovom organizmu je pao s 33,4 na 24,9 odsto. To je dovelo do pitanja šta je važnije za gubitak kilaže - količina ili kvalitet kalorija?

Dijetetičarka iz Čikaga Don Džekson Bletner kaže da je njegov uspjeh najvjerovatnije rezultat smanjenja kalorija.

"To je odličan podsjetnik da se za mršavljenje računaju kalorije. Da li je to donja granica zdravlja? To je druga priča."

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: