Na dnu okeana pronađeno blago vrijedno 50 miliona dolara

Prema pisanju francuskog lista Figaro, taj brod, potopljen tokom Drugog svjetskog rata, prenosio je liveno gvožđe, vunu, ali ono što je važnije - i sanduke sa srebrnim novcem ukupne vrijednosti 50 miliona dolara
62 pregleda 6 komentar(a)
blago, Foto: Shutterstock
blago, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2015. 16:07h

Kompanija Deep Ocean Search izvukla je danas u visini namibijske obale, sa dubine od 5.150 metara (2.000 metara dublje od mjesta potonuća Titanica), tovar britanskog broda "City of Cairo".

Na dnu okeana pronađeno blago vrijedno 50 miliona dolara.

Prema pisanju francuskog lista Figaro, taj brod, potopljen tokom Drugog svjetskog rata, prenosio je liveno gvožđe, vunu, ali ono što je važnije - i sanduke sa srebrnim novcem ukupne vrijednosti 50 miliona dolara.

Riječ je o tehničkom podvigu bez presedana. Kompanija Deep Ocean Search, koja okuplja francuske i britanske stručnjake za otvoreno more, dala je sve od sebe da pronađe potopljeno blago.

Čak je izradila jedinstveni sonar koji može da istražuje okeane na dubini od 6.000 metara.

Oduševljen ishodom operacije, tim stručnjaka je kreirao posebnu stranicu na Facebooku na kojoj je opisao tok istraživanja.

Prema britanskom zakonu, "lovci na blago mogu da zadrže pronađene dragocjenosti ukoliko se radi o brodu britanske mornarice".

Bonus video: