Nema više suludih pitanja na razgovoru za posao u Google-u

„Možeš trenirati mozak koliko želiš, ali na kraju na površinu će uvijek izbiti kvalitet tvog razmišljanja i kvaliteta vođenja“, zaključuje Bok
60 pregleda 0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2015. 16:14h

Ozloglašeni proces selekcije koji je učinio Google prestižnom kompanijom već neko vrijeme nije na snazi, no nije isključeno da im se nekad neće 'zalomiti', prenosi portal 24sata.hr.

„Koliko golf loptica stane u Boing 747?“, „Procijeni koliko je benzinskih stanica na području Menhetna“ i slična matematičko-statistička trik-pitanja za kojima je Google godinama posezao na razgovorima za posao misleći da tako privlači i regrutuje "elitu", službeno su stvar prošlosti, potvrdio je Laslo Bok, direktor ljudskih resursa u Google-u, koji upravo promoviše svoju knjigu Work Rules.

Iako je to nekoliko puta već u svojim obraćanjima javnosti objasnio, čini se da je praksa pokazala drugačije te su i do Lasla stigle glasine da unutar kompanije postoje specijalisti koji i dalje vole da zapapre proces mentalnim trikovima. Prema Bokovim riječima, takvima šalju opomene da ne traće svoje i kandidatovo vrijeme na nešto što je potvrđeno kao beskoristan faktor prilikom selekcije.

Umjesto toga Bok je, kako otkriva u svojoj knjizi, naložio praktičnija pitanja usmjerena na realne situacije u kojima su se kandidati našli.

„Možeš trenirati mozak koliko želiš, ali na kraju na površinu će uvijek izbiti kvalitet tvog razmišljanja i kvaliteta vođenja“, zaključuje Bok.

Bonus video: