VRIJEDI ZNATI

Poželjno ponašanje gosta u inostranstvu

"Treba žustro da se usprotivite, po mogućnosti uz mahanje ruku ili držanjem za stomak kako bi pokazali da ste siti", naveo je on
1 komentar(a)
Doručak, Foto: Shutterstock
Doručak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2019. 14:36h

Čak i oni najneuviđavniji znaju da postoje pravila lijepog ponašanja kojih se treba pridržavati kada se pređe tuđi prag: nije poželjno doći praznih ruku, predugo se zadržavati i svuda zavirivati.

Kada se, međutim, nađemo u nekoj stranoj zemlji, takoreći na nepoznatoj teritoriji, ne znamo uvijek kako da se ponašamo, a da ne uvrijedimo domaćine.

U zavisnosti od toga gdje smo doputovali, treba imati na umu nekoliko pravila ukoliko želimo da nas ponovo pozovu.

Novinari "Hafington posta" zabavili su se sastavljanjem liste "zlatnih" preporuka koje će pomoći modernim putnicima da ostave nabolji utisak u gostima.

Tako u Indiji, u kojoj je gostoprimstvo svetinja, a gosti "božje sjenke" (Atithi Devo Bhavo), treba obavezno popiti čašu vode koju vam domaćin nudi u znak dobrodošlice. Takođe je poželjno izuti se prije ulaska u kuću. Ljubljenje domaćina se, pak, ne preporučuje.

Tokom jela, potrebno je znati da "ne, hvala" ne znači odbijanje na nutkanje domaćice. "Ako samo kažete 'ne, hvala' ona neće prestati da vam sipa jelo u tanjir", objašnjava Sruthidžit KK, urednik indijskog izdanja Hafington posta.

"Treba žustro da se usprotivite, po mogućnosti uz mahanje ruku ili držanjem za stomak kako bi pokazali da ste siti", naveo je on.

U Velikoj Britaniji, poželjno je donijeti dosta alkohola. "Jedna flaša nije dovoljna", kaže novinar Kris Jork i podsjeća da se od gosta očekuje da uzvrati poziv.

"Kada ste u Italiji, nikad, baš nikad, nemojte tražiti kašiku da s njom jedete špagete ili neku drugu tjesteninu, osim ako vam nisu poslužili čorbu minestrone", upozorila je Džulija Belardeli, dodajući da nije lijepo ni ostavljati hranu u tanjiru.

"Potrudite se da sve pojedete. Život je i onako previše kratak da biste držali dijetu", zaključila je ona.

U Kanadi ćete pokazati da ste lijepo vaspitani ako na kraju obroka pomognete domaćinima da raspreme sto. U ovoj zemlji se i tako veče najčešće završi u kuhinji.

Njemci od vas očekuju da dođete na vrijeme: zakašnjenje duže od 15 minuta biće shvaćeno kao znak nepoštovanja.

U zemljama Magreba, bilo da je riječ o Maroku ili Tunisu, nemojte donositi vino, osim ako niste sigurni da vaš domaćin pije alkohol. 

"To može da bude shvaćeno kao uvreda. Bolje je kupiti nešto slatko ili ponijeti neki specijalitet iz vaše zemlje koji se ne može naći na domaćem tržištu", savjetuje urednica magrebskog izdanja lista Hueida Anuar.

"I zaboravite na klišee. Osim Beduina, i to onih u zabačenim predjelima, niko više ne jede kuskus rukama. Koristite kašiku!", poručila je ona.

U Grčkoj je poželjno donijeti flašu alkoholnog pića, tortu ili cvijeće, najbolje u saksiji, koje će naći svoje mjesto na terasi ili u dvorištu.

Španci uvijek zakazuju večeru u 21 čas ili čak kasnije. "Nikada, baš nikada, nemojte nekog zvati ranije", ističe novinarka Marija Sanča. 

"Svi će mnogo piti tokom cijele večeri, ali je najvažnije da razgovor nikako ne zamre. Ukoliko nastupi tišina duža od 10 sekundi, smatraće se da je veče propalo", dodala je ona.

Kada ste u Brazilu, gost nikada ne treba da dođe na vrijeme, osim ukoliko mu to domaćin nije izričito naglasio.

"Kašnjenje se ne smatra uvredom, a ako dođete na vrijeme postoje velike šanse da zateknete domaćine u pižami ili kako pripremaju jelo", naveo je novinar Jone Agijar.

"Poslije izvjesnog vremena, gost može da se ponaša kao kod svoje kuće, da otvori frižider i uzme šta mu je volja, ali je zato poželjno da pomogne pri kuvanju, pospremanju i pranju sudova nakon večere", kazao je on.

Prilikom ulaska u južnokorejski dom neophodno je izuti se i s nekoliko riječi pohvaliti uređenje kuće ili stana. I u slučaju da jelo nije po njegovom ukusu, gost treba reći da je odlično i potruditi se da sve pojede.

Najvažniju stvar koju treba zapamtiti kada ste u Argentini je da nikada ne odete prije nego što popijete kafu.

Kada vas Meksikanci pozovu na večeru znajte da ćete jesti kao da je sjutra smak svijeta. U ovoj zemlji okupljanja dugo traju. "Čak i kada je jako kasno i kada su svi već pospani, niko neće poželjeti da ode. Roditelji obično stave djecu da spavaju na trosijedu", rekla je novinarka Sonja Ramires.

Na Kubi je na cijeni osmjeh: "Nasmiješite se, čak i ako je juče neko umro", objašnjava Iranija Lusardo.