Stižu dolari za spas rok scene u Crnoj Gori

Znam da su albumi u današnje vrijeme 'nevažni', no, ako se skupimo, možemo uložiti i u nešto više od preživljavanja, poruka je žene iz Vankuvera
63 pregleda 6 komentar(a)
Grim, Nebojša Đukanović (Novina)
Grim, Nebojša Đukanović (Novina)
Ažurirano: 05.04.2015. 15:28h

U vremenu kada rokeri kubure prije svega sa prostorom u medijima, a iznad svega sa podrškom za snimanje svojih autorskih kompozicija, primjer iz Bara privlači posebnu pažnju.

Poduhvat snimanja novog albuma u koji se upustio roker Nebojša Đukanović sa svojim bendom Grim, dobio je impuls zahvaljujući, za današnje uslove u Crnoj Gori nesvakidašnjem altruizmu Luize Zlatović, rođene Baranke koja odavno živi i radi u Vankuveru u Kanadi, gdje je veoma poštovana i nagrađivana arhitekta. Kada je preko društvenih mreža saznala za probleme sa kojima se Grim suočava u realizaciji albuma, pokrenula je kampanju prikupljanja novca međunarodnih razmjera koja je već dala sjajne rezultate. U OTP CKB banci je otvoren žiro-račun za uplate, a Zlatović vodi evidenciju o skupljenom novcu.

Ističući da mu je Luiza draga prijateljica i poznanica još iz djetinjstva, Đukanović je „Vijestima“ rekao da Zlatović sada iz Vankuvera koordinira i animira poznanike i ljude dobre volje širom Kanade, SAD, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Italije, Slovenije... da pomognu Grimu „i akcija teče vrlo uspješno“.

“Zahvaljujem se svima koji su se odazvali , a pogotovo Luizi na takvom angažmanu i uplaćenom novcu, ona je za kratko vrijeme uspjela ono što meni ne polazi za rukom godinama. Nadam se da ću novim pjesmama opravdati povjerenje i uloženi novac”, rekao je barski gitarista i kompozitor.

Luiza Zlatović je svoj čin opisala kao želju da pomogne da se nešto pozitivno desi „u Baru, našoj Crnoj Gori i ovom našem ludom svijetu“. Odavno pomaže zavičaj, animirala je i lično prilagala u akcijama prikupljanja pomoći za Bijelu, žrtve poplava u Crnoj Gori, ali i za stradale od poplava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, donirala je sama za restauraciju srednjovjekovne relikvije-drevnog kipa Svetog Nikole u Zupcima. Ovog puta, željela je da se pomogne „i za neku veseliju stvar“.

“Znam da su albumi u današnje vrijeme 'nevažni', no, ako se skupimo, možemo uložiti i u nešto više od preživljavanja. Pratim Nebojšin rad i znam da je iskren, pošten, radan i talentovan, a pošten čovjek sam u ovom svijetu ništa ne može”, rekla je Zlatović.

Dali su i oni koji ih znaju i oni koji nikada za njih nijesu čuli

U sakupljanju donacija za novi album Grima učestvovali su i oni koji su ih znali i oni koji nikada za njih nijesu čuli.

“Sam po sebi, iznos koliko je ko dao nije važan, važna je namjera, da pokažemo da pazimo jedni na druge. Ovakve stvari daju i donatorima onoliko duševne hrane koliko i onima koji primaju”, kazala je Luiza Zlatović.

Ona je pozvala sve koji mogu da pomognu Grim „makar i simbolično”.

Nebojša Đukanović je u dvadesetogodišnjoj karijeri objavio dva albuma, po jedan sa bendovima Royal Blue i Grim. Njegove pjesme nalaze se i na kompilacijskim albumima sa Montevizija 1 i 2, festivala Sunčane Skale 2006. Na albumu „Vreme brutalnih dobronamernika“ koji ovih dana izlazi u Beogradu, među muzičarima iz svih ex yu prostora iz Crne Gore su zastupljeni Grim i Autogeni trening. Za ovaj album su svi autori radili muziku na stihove iz zbirke pjesama poznatog kolumniste i rok kritičara Milana B. Popovića iz Beograda.

Bonus video: