PODSTAĆI LJUDE DA ČITAJU

Španija: Knjižara u kojoj kupci sami određuju cijenu knjige

Svaki uplaćeni euro služi za finansiranje projekata za promociju knjige u Španiji i Latinskoj Americi
1 komentar(a)
Knjiga, Foto: Shutterstock.com
Knjiga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.04.2015. 10:01h

U knjižari u ulici Kovarubijas, u Madridu, sve knjige imaju svoju vrijednost, ali ne i cijenu: kupac je taj koji određuje koliko će platiti za odabrana djela.

"Uzmite koliko god knjiga hoćete i platite koliko želite. Sami odlučite", to je filozofija knjižare "Tuuu Libreria", kulturnog ogranka nevladine organizacije Yooou.

Svaki uplaćeni euro služi za finansiranje projekata za promociju knjige u Španiji i Latinskoj Americi.

"Želimo da nam građani daju koliko žele ili mogu, da razmisle o vrijednosti knjige, o tome šta možemo da učinimo sa prikupljenim novcem", izjavila je za francusko izdanje Hafington posta vođa projekta Karmen Čato.

Inspirisana američkim projektom "The Book Thing", inicijativa je pokrenuta u septembru 2012. s namjerom da se knjige učine dostupnim što široj zajednici.

I dok se Amerikanci koncentrišu prvenstveno na udžbenike i rade samo vikendom, "Tuuu Libreria" obuhvata gotovo sve književne žanrove i otvorena je svih sedam dana u nedjelji, uključujući praznicima.

A cilj ove akcije je da se ljudi podstaknu da čitaju i da se knjige spasu od uništenja.

"Svakog dana, kaže Karmen Čato, oko hiljadu knjiga uđe i izađe iz knjižare".

Nemoguće je tačno procjeniti koliko je knjiga, u poslednje dvije i po godine, prešlo prag knjižare s obzirom na ogroman odziv kako donatora tako i kupaca. Interesovanje Madriđana je toliko da su organizatori bili primorani da otvore još jednu prodavnicu.

Knjižara nudi veliki izbor klasičnih djela, kriminalističkih i ljubavnih romana, knjiga iz oblasti ličnog razvoja i motivacije, knjiga za djecu, stripova... Jedina dva žanra koja se ovde ne mogu naći su udžbenici i enciklopedije, iz razloga što veoma brzo zastarjevaju u odnosu na moderni sistem školovanja.

S tako bogatom ponudom, ne čudi što rafovi izgledaju kao da će svakog časa eksplodirati. Knjige u "Tuuu Libreriji" su posvuda, naslagane u gomile sumnjive ravnoteže.

Cijene nisu nigde istaknute, iz prostog razloga što ih nema.

Svako daje koliko želi, koliko može. Ovo pravilo jedino ne važi za DVD-je, kojih, takođe, ima na ovoj "literarnoj pijaci", a koji koštaju jedan evro komad.

Na jednom zidu šarene se ceduljice sa porukama čitalaca u potrazi za nekom određenom knjigom - koja će se prije ili kasnije pojaviti.

Ne postoji nikakav obavezni minimum. Volonteri koji rade u knjižari, ima ih ukupno 25, nikom ništa ne traže. Svako daje prema svojoj savjesti. Postoji, ipak, jedno strogo pravilo: svaka knjiga mora da izađe sa štambiljem Yooou, kako bi se spriječila preprodaja. Mnoge knjige su kao nove, kao da su tek izašle iz štampe.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, organizacija Yooou je uspjela da obezbjedi knjige za 20 institucija, škola, bolnica i domova penzionera širom Španije. Sa novcem od prodaje i donacija i suma prikupljenih drugim aktivnostima ove nevladine organizacije, sagrađeno je šest biblioteka u Nikaragvi, Peruu, Dominikanskoj Republici i Boliviji.

Osim toga, 89 djece ovih prostora dobilo je stipendije koje im omogućavaju da se školuju i kupe osnovna učila.

Yooou pomaže i tako što finansira i dopunske časove za siromašnu djecu. Ova akcija, kojom je dosad obuhvaćeno 500 đaka, pokrenuta je okviru kampanje "Solidarni profesori", čiji je cilj implementacija edukativnih projekata u siromašnim sredinama.

"Tuuu Libreria" je, takođe, prokrenula i nekoliko čitalačkih klubova i redovno ažurira svoj blog sa izvještajima i sugestijama na polju izdavaštva.

Slične knjižare otvorene su, u međuvremenu, i u drugim gradovima Španije: Barseloni, Malagi i Torelodonesu.