Australija: Na izložbi posjetioci bez odjeće

"Tarelova izložba je posvećena svjetlosti. Pošto koža upija svjetlost, zamislili smo da posjetioci treba da skinu odjeću kako bi s nama podijelili to iskustvo", rekao je organizator izložbe Stjuart Ringholt i dodao da je to "oslobađajuće iskustvo"
60 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Tarel, Foto: Twitter
Džejms Tarel, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.04.2015. 10:33h

Posjetioci nove izložbe u Nacionalnoj galeriji u Kanberi pozvani su da skinu odjeću u okviru projekta uklanjanja barijera između umjetnika i publike, prenose danas australijski mediji.

Tokom prve posjete izložbe posvećene odrasloj publici, grupa od 50 posjetioca se skinula naga.

Izložbu "Retrospektiva: Otkrijte ljubav Amerikanaca prema svjetlosti i prirodi" organizovao je američki umjetnik Džejms Tarel koji uglavnom koristi prostor i svijetlost kao sredstvo izražavanja.

"Tarelova izložba je posvećena svjetlosti. Pošto koža upija svjetlost, zamislili smo da posjetioci treba da skinu odjeću kako bi s nama podijelili to iskustvo", rekao je organizator izložbe Stjuart Ringholt i dodao da je to "oslobađajuće iskustvo".

Ringholt je rekao da je posjetiocima u početku malo neprijatno da skinu odjeću, ali se potom "oslobode" i budu nasmijani tokom cijele izložbe.

Nacionalna galerija u Kanberi posjeduje stalnu postavku od 160.000 umjetničkih djela koja pokriva četiri oblasti - australijsku i umjetnost Aboridžina, kao i umjetnost Azije i Evrope.

Bonus video: