Papa Franjo dobio voštanu figuru

"Od svog osnivanja 1882. godine, muzej ima tradiciju da ovjekoveči pape, kao predstavnike mira u svijetu", saopštila je danas uprava te kulturne institucije i dodala da je dozvolu za voštanu figuru pape Franja dobila od Vatikana
75 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2015. 11:55h

Voštana figura poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja, inaugirisana je danas ispred katedrale Notr-Dam u Parizu, prenose francuski mediji.

Voštana figura pape u prirodnoj veličini, bijeloj odori, sa osmjehom na licu i jednom podginutom rukom koja pozdravlja vjernike, biće tokom večeri prebačena u čuveni pariski muzej Greven, privatni muzej voštanih figura.

"Od svog osnivanja 1882. godine, muzej ima tradiciju da ovjekoveči pape, kao predstavnike mira u svijetu", saopštila je danas uprava te kulturne institucije i dodala da je dozvolu za voštanu figuru pape Franja dobila od Vatikana.

"Papa Franjo se ne sviđa samo hrišćanima već i drugim vjernicima", dodaje se u saopštenju u kojem se navodi da je figura napravljena na osnovu fotografija.

Figura je djelo iranskog skulptora Puneha Aziminedžadija koji 15 godina pravi voštane figure za muzej Greven.

U pariskom privatnom muzeju Greven, osnovanom 1882. godine, posjetioci mogu vidjeti voštane figure Alberta Ajnštajna, Mahatme Gandija i Alfreda Hičkoka.

Tu je i prizor spaljivanja Jovanke Orleanke na lomači, i prizori drugih velikih događaja iz istorije: rušenje Berlinskog zida i prvi korak čovjeka na Mjesecu.

Muzej svake godine posjeti 800.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: