NACIONALNO PIĆE DREVNOG EGIPTA

U Tel Avivu otkrivene drevne posude za proizvodnju piva

"Pivo su pili svi - bez obzira na godine, pol ili status. Pravilo se od djelimično skuvanog ječma, i vode, koje na suncu fermentiralo. Kasnije se u pivo dodavalo voće kako bi se ublažio jak ukus"
3 komentar(a)
pivo, Foto: Shutterstock
pivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2015. 13:32h

Grnčarija stara više od 5.000 godina, koju su Egipćani koristili za proizvodnju piva, nađena je na jednom gradilištu u Tel Avivu, saopštila je izraelska služba za antikvitete.

"U 17 arheoloških rovova našli smo predmete za čuvanje poljoprivrednih proizvoda u Bronzano doba (3.500-3.000 godine prije Nove ere), a među njima stotine keramičkih posuda za proizvodnju piva", rekao je predstavnik te službe Diego Barkan.

Po njegovim riječima, to otkriće dokazuje "egipatsku okupaciju" Tel Aviva prije više od 5.000 godina.

"Do sada smo znali za egipatsko prisustvo u sjevernom dijelu pustinje Negev, na jugu Izraela, i duž južne obale, a sada da se ta “okupacija” prostirala i jugoistočno od Tel Aviva", rekao je Barkan.

Arheolozi su naveli da je pivo bilo "nacionalno piće" drevnog Egipta, i da je imalo jednaku vrijednost kao i hljeb.

"Pivo su pili svi - bez obzira na godine, pol ili status. Pravilo se od djelimično skuvanog ječma, i vode, koje na suncu fermentiralo. Kasnije se u pivo dodavalo voće kako bi se ublažio jak ukus", dodao je izraelski ured za antikvitete.

Preporučujemo za Vas