Ko je bila sultanija Hurem?

Sudeći po nekim izvorima, Hurem je na rođenju dobila ime Aleksandra (ili Anastasija) Lisovska
560 pregleda 5 komentar(a)
Sultanija Hurem, Foto: Wikimedia Commons
Sultanija Hurem, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 28.03.2015. 12:14h

U zapadnom svijetu Rokselana, na Istoku Haseki Hurem sultanija, osvojila je jednog od najvećih osvajača u istoriji.

Sudeći po nekim izvorima, Hurem je na rođenju dobila ime Aleksandra (ili Anastasija) Lisovska, ali to, kao ni okolnosti pod kojima je napustila svoju zemlju još uvijek nisu utvrđene.

Kada je došla na svijet, u carskoj Rusiji, na teritoriji današnje Ukrajine, 1506. godine, malo je ko mogao da pomisli da će ona jednog dana imati život kakav je imala - nimalo običan, život o kom će se pričati i pisati vjekovima kasnije.

Rođena je u pravoslavnoj porodici, a otac joj je bio sveštenik. Međutim, u trećoj deceniji XVI vijeka, krimski Tatari su je, tokom jednog od uobičajenih napada na teritoriju na kojoj je živjela, zarobili.

Pretpostavlja se da je Lisovska najprije odvedena u krimski grad Kafa (današnja Feodosija), mjesto na kom su se nalazile pijace robova, a potom u Konstantinopolj. Ubrzo je izabrana da bude dio Sulejmanovog harema, koji je u tom trenutku činilo 300 robinja.

Nedugo nakon toga, ona je postala Hurem, muslimanka koja je umjela da čita, piše, šije, plete, pjeva, pleše, svira i vlada erotskim vještinama.

Ne samo što je živjela u haremu - Lisovska je privukla pažnju slavnog sultana. Vrlo brzo je postala Haseki sultanija, careva omiljena konkubina. Njen uticaj na Sulejmana ušao je u brojne legende. Kao bijela robinja, već je bila oslobođena teških poslova, a kada se zbližiila sa sultanom, njen položaj je postao još povoljniji.

Bonus video: