DA BI IZDRŽAVALA PORODICU

Egipćanka živjela četiri decenije kao muškarac

Nakon smrti supruga 1972, Abu Dauh je sebi odsjekla kosu i počela da nosi galabiju, dugu tradicionalnu tuniku koju nose muškarci u Egiptu, turban i muške cipele. Na taj korak odlučila se jer je morala da izdržava sebe i ćerku ali i zbog toga što je njena konzervativna rodbina smatrala da je nedolično da žena radi
2 komentar(a)
Sisa Abu Dauh, Foto: Screenshot (YouTube)
Sisa Abu Dauh, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.02.2019. 17:46h

Egipćanka Sisa Abu Dauh je veći dio svog života provela prerušena u muškarca kako bi mogla da radi i prehrani svoju porodicu.

Kao znak priznanja za njeno požrtvovanje, ova 65-godišnja Egipćanka proglašena je "majkom godine", a odlikovanje joj je uručio lično egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi. 

Tom prilikom, Abu Dauh je rekla da će "umrijeti u muškoj odeći". "Navikla sam se na nju. Prati me cijeli život", kazala je ona. 

Nakon smrti supruga 1972, Abu Dauh je sebi odsjekla kosu i počela da nosi galabiju, dugu tradicionalnu tuniku koju nose muškarci u Egiptu, turban i muške cipele. Na taj korak odlučila se jer je morala da izdržava sebe i ćerku ali i zbog toga što je njena konzervativna rodbina smatrala da je nedolično da žena radi, te ju je tjerala da se ponovo uda. 

"Teško je naći posao kada ste žena. Bilo je teško i prerušiti se u muškarca, ali da to nisam učinila bila bih maltretirana i niko mi ne bi dao posao", ispričala je za AFP Abu Dauh koja živi u malom selu pored Luksora, na jugu Egipta. 

U početku, "kada je bila jaka kao 10 muškaraca", radila je u ciglani i u polju, a kasnije, kada je počela da gubi snagu, prešla je na lakši posao čistača cipela. 

"Teško je kada žena odustane od ženstvenosti, ali ja sam bila spremna da učinim sve za svoju ćerku. To je bio jedini način da zaradim novac. Šta sam drugo mogla da uradim? Ne znam da čitam ni da pišem. Ovo je bio jedini način", objasnila je egipatska "virdžina". 

Iako egipatski ustav proklamuje jednakost polova, postoje i dalje ogromne razlike između muškaraca i žena, posebno u ruralnim oblastima. Egipat je danas prvi na listi arapskih zemalja u kojima se prava žene najmanje poštuju.