Zamjenica srednjeg roda uskoro u švedskom rječniku

Danas ta zamjenica označava osobu kojoj se ne zna pol i može da se koristi za transrodne osobe ili kad se procijeni da pol navedene osobe nije bitan u kontekstu
0 komentar(a)
Stokholm, Foto: Shutterstock
Stokholm, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.03.2015. 16:05h

Lična zamjenica srednjeg roda "hen" ući će u rječnik švedske Akademije za nauku koji treba da se pojavi u knjižarama 15. aprila, saopšteno je danas u Stokholmu.

"Biće 13.000 novih riječi, među kojima i lična zamjenica srednjeg roda", izjavio je Frans presu jedan od urednika rječnika Stur Berg i dodao da je veoma rijetko da se nova zamjenica nametne u nekom jeziku.

Zamjenicu srednjeg roda su počeli da koriste lingvisti 60-ih godina usred talasa feminizma, jer je hipotetička muška zamjenica "on" bila politička nekorenktna. Ligvisti su tada ocijenili da je lakše koristi zamjenicu "hen" za srednji rod nego koristi izraz "on/ona" (han/hon). Kasnije se ta zamjenica zaboravila u jeziku da bi ponovo počela da se koristi početkom 2000. godine.

Danas ta zamjenica označava osobu kojoj se ne zna pol i može da se koristi za transrodne osobe ili kad se procijeni da pol navedene osobe nije bitan u kontekstu.

"Hen" se već koristi u zvaničnim dokumentima, u medijima i književnosti.

Švedska Aklademije nauka svakih deset godina izdaje novi rječnik s novim riječima u skladu s njihovom upotrebom i značenjem.

Bonus video: