Engleska: Sahrana kralja Ričarda u četvrtak

Ričard, vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva.
144 pregleda 0 komentar(a)
Ričard Treći, Foto: Daily Mail
Ričard Treći, Foto: Daily Mail
Ažurirano: 22.03.2015. 16:03h

Engleski kralj Ričard Treći, ubijen u ratu prije pet vjekova, biće sahranjen u četvrtak u katedrali u Lesteru, nedaleko od parkirališta gdje je njegov kostur nađen 2012. godine.

Manifestacije vezane za njegovu sahranu počele su danas prevozom kovčega s njegovim posmrtnim ostacima do katedrale.

Povorka će danas proći kroz mjesta koja su povezana s bivšim kraljem koji je poginuo na bojnom polju u Bozvortu 1485.godine, a kovčeg će stići do katedrale u Lesteru popodne.

Kralj će biti sahranjen u katedrali u četvrtak, 26. marta, na ceremoniji koju će predvoditi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, uz prisustvo članova kraljevske porodice i najviših vjerskih velikodostojnika. Ceremoniju će direktno prenositi televizija.

Iako je vladao samo dvije godine (1483-1485), Ričard Treći obilježio je englesku istoriju kao poslednji kralj iz kraljevske kuće Jork i poslednji engleski suveren koji je ubijen na bojnom polju.

On je takodje ostao u analima kao tiranin, što mu je velikim djelom pripisala dinastija Tjudora koja ga je naslijedila, i što je zatim ovjekovječeno u komadu "Ričard Treći" Vilijama Šekspira, a koji sada osporavaju udruženja njegovih pristalica koja rade na njegovoj rehabilitaciji.

Britanski Viši sud presudio je krajem maja prošle godine da Ričard Treći bude sahranjen u Lesteru, a ne u Jorku, na sjeveru Engleske, kako su tražili njegovi daleki rođaci.

Neobičnu priču o pronalasku njegovih ostataka ispod parkirališta nekih 530 godina posle njegove smrti u poslednjoj bici Rata ruža u Bozvortu 1485, pratio je cio svet.

Skelet je konačno zvanično identifikovan kao skelet Ričarda Trećeg preko DNA testova Majkla Ibzena i Vendi Daldig, potomaka po ženskoj liniji starije Ričardove sestre En od Jorka.

Ričard, vojvoda od Glostera (1452-1485), potomak dinastije Plantagenet iz kuće Jork, jedan je od najkontroverznijih engleskih kraljeva.

Poginuo je na bojnom polju čime je okončan "Rat ruža" izmedju suparničkih grana dinastije Plantagenet, porodica Lankaster i Jork.

Iako je u istoriji ostao zabilježen kao kralj koji je sproveo mnoge reforme u korist običnog čoveka, posebno u pravosuđu, prati ga nikada dokazana optužba da je na prijesto došao pošto je kao lord protektor ubio maloljetne sinove svog pokojnog brata, kralja Edvarda, a i Vilijam Šekspir ga je u drami "Ričard Treći" predstavio kao grbavog nitkova.

Bonus video: