TOKOM PROŠLE GODINE

Svaki Švajcarac pojeo 21 kg sira

Švajcarci su među najvećim potrošačima sira u svijetu, i to na šestom mjestu, iza Francuske, Islanda, Finske, Njemačke i Estonije
0 komentar(a)
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
prodaja sira, sir Gintaš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2015. 11:06h

Domaći sirevi činili su u Švajcarskoj u prošloj godini više od dvije trećine potrošnje, a svaki građanin zemlje u prosjeku je pojeo 21,37 kilograma sira u 2014.

Iako su sirevi domaćih proizvođača u Švajcarskoj i dalje dominantni na tržištu, sirevi iz uvoza već osam godina povećavaju svoj udio u ukupnoj potrošnji, pokazuje jedno istraživanje kompanije Svicerlend čiz marketing.

U 2014. potrošnja stranih sireva učestvovala je sa 30,4 odsto u ukupnoj potrošnji, odnosno, sa 6,4 kilograma po stanovniku, u prosjeku, i bila je veća 1,76 odsto u odnosu na 2013, prenosi švajcarski list 20 minit. 

Istovremeno, i potrošnja domaćih sireva je takođe porasla, ali po nižoj stopi (1,46 odsto), na 14,95 kilograma prosječno po stanovniku, a najprodavanija marka bila je "mocarela". 

Švajcarci su među najvećim potrošačima sira u svijetu, i to na šestom mjestu, iza Francuske, Islanda, Finske, Njemačke i Estonije, prema podacima Međunarodnog udruženja mljekarske industrije. 

Količinski, potrošnja sireva u Švajcarskoj dva puta je manja od mesa, a dva puta veća od potrošnje čokolade.

Preporučujemo za Vas