Šon Pen: Ne vidimo dovoljno pravog nasilja

"Tokom šezdesetih smo odrastali uz užase Vijetnama koji su svakodnevno bili prikazivani na televiziji. Danas smo anestezirani političkom korektnošću. Američki informativni kanali su to učinili sa ratom u Iraku; nisu htjeli da nam pokažu o čemu se tu radilo, nisu htjeli da nam pokažu mrtvačke sanduke koji su stizali u zemlju", rekao je Pen
71 pregleda 2 komentar(a)
Šon Pen, Foto: Beta/AP
Šon Pen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2015. 09:11h

Američki glumac Šon Pen smatra „da nas je politička korektnost anestezirala, da ne vidimo dovoljno pravog nasilja i da su snimci u kojima islamski ekstremisti svojim zarobljenicima odsjecaju glave podsjetnik pravog užasa koji se događa u svijetu.“

U intervjuu koji je dao za londonski Telegraf, Pen navodi da osjeća moralnu obavezu da gleda te snimke, tvrdeći da javnost "ne vidi dovoljno pravog nasilja".

On vjeruje da je važno upoznati se sa užasima koje se čine širom svijeta, ma koliko ih je teško gledati.

Pen se, međutim, ne slaže da je gledanjem nasilnih filmova, poput njegovog najnovijeg ostvarenja "The Gunman", publika otupjela na pravo nasilje.

"Svako ko je gledao snimke džihadista i kaže da je otupio zbog nasilnih filmova, da nije bio užasnut onim što je vidio, laže ili nije s ovog sveijta", kazao je 54-godišnji glumac.

"Problem je u tome što ne vidimo dovoljno pravog nasilja. Anestezirani ste kada ne vidite ratne užase", istakao je on.

"Tokom šezdesetih smo odrastali uz užase Vijetnama koji su svakodnevno bili prikazivani na televiziji. Danas smo anestezirani političkom korektnošću. Američki informativni kanali su to učinili sa ratom u Iraku; nisu htjeli da nam pokažu o čemu se tu radilo, nisu htjeli da nam pokažu mrtvačke sanduke koji su stizali u zemlju", rekao je Pen, koji u filmu "The Gunman" glumi bivšeg snajperistu.

Onima koji kritikuju nasilje u filmovima, on poručuje: "Mislim da su puritanizam i seksualno potiskivanje u korijenu problema".

"Niko nije više glorifikovao nasilje od Džona Vejna, ali niko ne zadire u to", napomenuo je Pen.

Bonus video: