Kako Ikea “pomuti” razum kupcima

Ikeini dizajneri, tvrde novinari, namjerno organizuju i uređuju prostor tako da zbunjuju kupce, a to što ste praktično primorani da lutate po prodavnici dovodi do kupovine koja i nije bila planirana.
160 pregleda 10 komentar(a)
Ikea, Zagreb, Foto: BETAPHOTO
Ikea, Zagreb, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 21.03.2015. 09:16h

Kao većina prodavnica i Ikea svoje radnje dizajnira tako da kupcima “pomuti” razum i uzme više novca nego što ste planirali da potrošite.

Iako smo svi toga manje-više svfesni, postoje i oni koji se ozbiljno bave ovom problematikom, i to kada je riječ konkretno o Ikenim prodavnicama.

Američki novinar Džoš Sanbrun i profesor Alan Pen koji se bavi istraživanjima vezanim za tu švedsku kompaniju napravili su zajedničko istraživanje i zaključili da je Ikea ipak pomalo drugačija od drugih prodavnica, prenosi B92.

Ikeini dizajneri, tvrdi ovaj dvojac, namjerno organizuju i uređuju prostor tako da zbunjuju kupce, a to što ste praktično primorani da lutate po prodavnici dovodi do kupovine koja i nije bila planirana.

Veliku ulogu u tome ima i izložbeni prostor u kojem kupac može da vidi proizvode, ali ne i da ih uzme, što pojačava osjećaj iščekivanja, koji opet pojačava želju za kupovinom i uglavnom dovodi do istog rezultata.

A tačka na "i" je jednosmjerna trasa kroz prodajni prostor.

To je odličan način da se kupac "natjera" da uzme proizvod za koji možda i nije siguran da ga želi, ili da mu treba, jer kupac tako izbjegava da se ponovo vraća na početak.

Zbog toga, savjetuju stručnjaci, dobro je imati spisak koga se treba slijepo pridržavati. Isto tako, treba izbjegavati kupovinu kada ste umorni ili neraspoloženi, a trebalo bi da ponesete samo onoliko novca koliko ste planirali da potrošite.

Bonus video: