Poznati o sreći: Od kašike nutele do prelijepog dana

"Sreća je u zdravom okruženju, prijateljima, hobijima, malim stvarima, u pokušajima da učiniš i druge srećnim"
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2015. 15:57h

Pored toliko dana ovoga ili onoga koji, čini se, u posljednje vrijeme niču kao građevinski radovi pred izbore, da li ste znali da postoji i Dan sreće? Ako niste, taj dan je danas, a vaše neznanje neka vas ne pogađa puno, jer ni poznate ličnosti sa kojima su "Vijesti" razgovarale nisu bile upućene u stvar. Tako je međunarodni dan sreće, koji je Glavna skupština Ujedinjenih nacija uspostavila 28 jula 2012, poslužio kao povod da pitamo poznate što je za njih sreća.

"Za mene je sreća porodična radost, ljubav, zdravlje... Mogućnost da se baviš poslom koji voliš i koji te ispunjava. Sreća je u zdravom okruženju, prijateljima, hobijima, malim stvarima, u pokušajima da učiniš i druge srećnim", kazao je za "Vijesti" Zoran Kesić, duhoviti srpski TV voditelj.

On je istakao da nema veliikih ambicija ni prohtjeva od sreće, ta da ga ne bi usrećilo veliko bogatstvo, moć i uticaj. Na globalnom nivou za njega je sreća prije svega da ne bude rata."Vidite kakva je situacija, koliko ima tih žarišta svuda po svijetu, koliko se to bliži Evropi... Sreća na globalnom nivou je prosto da nema zla, ubijanja, da nema ratova. Sve ostalo se nekako izdrži", smatra Kesić.

Crnogorska manekenka Marija Vujović mišljenja je da je za sreću potreban prije svega ispunjen život.

"Pretpostavljam da je kod svakoga tako. Samo što neko to razumije ili ne, pronašao je to u sebi ili ne. Što je to što ga ispunjava čovjek treba da zna, to je već individualno. Za mene je najveća sreća moja porodica", otkrila je ona.

I hrvatska pjevačica Jelena Rozga sreću vidi u njenoj porodici i bližnjima, ali i u poslu, pjesmi i publici.

"Svako jutro kad se probudim imam osmijeh na licu jer radim posao koji volim najviše na svijetu, što svojom pjesmom razveseljujem i dajem ljubav svojoj publici. Gdje ćeš veće sreće?Na globalnom nivou, sreća je prije svega zdravlje. Da ne bude gladnih, da ne bude nezaposlenih... Ova kriza koja već predugo traje da prestane. Da nestane ta hladnoća i zloba, iako je to nemoguće, da se makar radi na tome", ističe ona.

Rozga nije znala za Dan sreće, ali kaže da bi svaki dan trebalo biti nasmijan, ne samo danas.

"Ne zavisi ni sve od nas, ljudima treba dati mogućnost da budu srećni. Tužno je što neki jedva spajaju kraj sa krajem", kazala je pjevačica.

Mladi glumac Momčilo Otašević, kojeg ovih dana gledamo u seriji "Kud puklo da puklo", sreću vidi u malim stvarima.

"Meni je sreća sve - od kašike nutele do prelijepog dana. Kad dođeš kući s posla, kad je petak, kad možeš da zaboraviš koji je dan u nedjelji, kad se otvori zeleno na semafor, kad odeš da skijaš, kad uživaš u poslu koji radiš. Uživam u sitnim stvarima koje uvijek onda pokrenu neke veće", otkriva on.

Ipak, na pitanje što misli da je sreća na globalnom nivou odgovara kroz smijeh da "tu nema sreće" i da se nije rodio onaj koji je narodu ugodio.

"Jer meni je sreća mir i sunce i plaža i pivo, a nekome je sreća da me raznese bombom. Tako da je to individulana stvar. Mislim da nam nema pomoći, tu smo gdje smo dok ova planeta ne eksplodira. Ili se neki meteor ne sruči na nas. A opet i to će nekome biti sreća", priča Otašević u šali.

Ni on nije znao da postoji Dan sreće, ali je pretpostavljao, jer kako kaže "postoji dan svega".

"Sreća je za mene najkraće - množina. Kad se baviš poslom koji voliš i imaš osjećaj kao da ga ne radiš, nego kao da živiš život koji ti je podaren. Kada si voljen i voliš ljude oko sebe i činiš ih sretnim, kada daješ, a ne misliš o tome da li će ti se vratiti", ističe glumica Dragana Dabović, koja nije znala za Dan sreće, ali kaže da je to pravi praznik za nju.

" Za početak bi trebalo da se taj dan trudimo da niko ne skine osmijeh sa lica, da ta kriva linija nikad ne bude ispravljena", smatra ona.

Zorana Prodanovića Prlju, frontmena hrvatske rok grupe Let 3, sreća je kad je zauzet sa bendom.

"Kreacija, putovanje, razmjena ideja.... Onaj osjećaj kad se ispunjen vraćaš svom domu i porodici. Globalno,sreća je za mene pravda koje sve više nedostaje u svijetu u kojem živimo", kazao je on.

A što je za vas sreća? To vam ostaje da odaberete i krenete u potragu za njom. Ali imajte na umu riječi Zorana Kesića: "Ne treba ni od sreće tražiti previše".

Galerija

Bonus video: