Dajem otkaz, odlazim sa cirkusom!

“Cirkusu morate biti postpuno posvećeni, ne možete da imate mačku, svoju kuću, ili da budete u ljubavi”
272 pregleda 0 komentar(a)
cirkus, Foto: Shutterstock
cirkus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2015. 18:12h

Veronika Petra-Gudnajt je radila kao finansijski asistent na univerzitetu kad je shvatila da obožava hulahop.

Očarana je izvođenjem trikova, pa je odlučila da se ozbiljnije posveti vježbanju. Ali je već nakon prvih mjesec dana vježbanja od hulahopa zaradila kilu.

Ipak, nastavila je da vježba, stavljajući pred sebe izazove da nauči nove trikove, uključujući i vatreni hulahop. Počela je da ide na različite radionice. Nakon što je pokazala svoje umijeće u izboru za hulahopera godine na stranici Hooping.org, Petri su počeli da stižu pozivi agencija koje tragaju za talentima, piše BBC.

Pojavila se spotu Britni Spirs za pjesmu “Circus”, a nakon tog putovanja u SAD, otputovala je i u London sa Cirque du Soleil ekipom.

Kad je dala otkaz na poslu, u poruci je napisala: “Dajem otkaz i odlazim sa cirkusom”. Bilo je to 2007.

Iako možda zvuči glamurozno, posao u cirkusu nije uvijek tako uzbudljiv.

Neki izvođači navode da su zbog cirkusa napravili teške izbore u životu – neki od njih su ostavili partnere, odrekli se zdravstvenog osiguranja, uprkos visokom riziku od povreda.

S druge strane, kažu da su uživaju u ovacijama koje od publike dobijaju nakon predstave, uživaju u prilici da putuju svijetom.

Cirkuski izvođači moraju biti fizički spremni u svakom trenutku, moraju stalno raditi na poboljšanju svojih vještina, kako bi ostali konkurentni, posebno ako spadaju u one koji nisu pohađali školu za cirkus.

Reks Kampuis, jedan od osnivača i izvršni direktor Škole cirkusa u Los Anđelesu procjenjuje da oko polovine onih koji rade u cirkusima pohađa specijalizovane škole cirkusa, gdje obuka traje dvije do četiri godine.

U Australiji, na primjer, školarina za takvu obuku za domaće polaznike iznosi oko 10.000, odnosno oko 16.500 dolara za strance. Ipak, završena škola nije i garancija da ćete dobiti posao u cirkusu, jer poslodavci ne mare za diplome. Umjesto toga, oni su skoncentrisani na audicije.

Kada su u pitanju plate, Kampuis procjenjuje da izvođač može da zaradi između 200 i 3.500 dolara za jedan nastup. Cijena, kaže, može da padne i na 50 do 250 dolara, ukoliko neko nastupa svakodnevno, a ne na turneji.

Plata, piše BBC, varira iz godine u godinu. Petra navodi da se dešavalo da zarai i do 10.000 dolara za mjesec, ali i da ne pređe taj iznos za cijelu godinu.

I troškovi bavljenja ovim poslom su visoki. Često oni koji rade u cirkusu sami nabavljaju opremu i kostime.

Rebeka Ostrof (58) iz američkog Keli Miler cirkusa, kaže da se dešava dap otroši i 300 dolara za kamenčiće koje ušiva na kostim i frizuru.

Dodatan trošak za svakog od onih koji rade u cirkusu predstavlja zdravstveno osiguranje, jer povrede i loše zdravsntveno stanje mogu da ih koštaju karijere.

Cirkuski život može da bude težak za nekoga ko želi porodicu i dom.

Van Zejl voli nastupe, ali takođe žudi za normalnošću svakodnevnog života.

“Cirkusu morate biti postpuno posvećeni, ne možete da imate mačku, svoju kuću, ili da budete u ljubavi”, kaže.

Van Zejl se udala prije godinu. Pokušava da postigne ravnotežu između privatnog života i posla, pa učestvuje u malim, lokalnim produkcijama, a budžet dopunjava dajući časove gimnastike.

Ostrof, međutim, čiji je suprug trubač u cirkuskom bendu, kćerku školuje kod kuće, tvrdi da se cirkuski život ne razlikuje od drugih.

Razlika je, kaže, u tome što vaša kuća seli s mjesta na mjesto.

Bez obzira na sve, većina izvođača kaže da ne bi mijenjali svoj život.

Bonus video: