"Projekat Mars One je jedna obična prevara, samo žele pare na račun naivnih"

Zbog popularnosti u medijima, kandidatima je savjetovano da prodaju intervjue, uz uslov da 75 odsto ostvarene zarade uplate organizaciji
97 pregleda 6 komentar(a)
Mars, Foto: Space.com
Mars, Foto: Space.com
Ažurirano: 17.03.2015. 14:54h

Mars One, projekat iza kojeg stoji privatna holandska organizacija koja do aprila 2023. planira da pošalje ljude na Mars sa ciljem kolonizacije Crvene planete, nedavno je objavila listu od 100 kandidata koji su prošli dugotrajni eliminacioni proces, kao i listu, odnosno video-prijave, nekih od onih koji nisu zadovoljili uslove da se pridruže odabranoj ekipi koja iz nekog razloga želi da ode da živi na Mars.

O samom eliminacionom procesu, kandidatima, ali i pripremama, u medijima se naveliko piše posljednjih mjeseci, međutim, ovaj put je ova poznata tema u nešto drugačijem kontekstu.

Naime, jedan bivši NASA istraživač i profesor na univerzitetu u Dablinu, dr Džozef Roše, tvrdi da je projekat Mars One jedna obična prevara i da se tu ne radi o ničem drugom osim o zgrtanju para na račun lakomislenih pojedinaca koji žele da budu među "odabranima".

"Taj projekat ne može da ispuni svoja ambiciozna obećanja"

"Taj je projekat toliko neorganizovan i nepraktičan da je sasvim jasno, već sada, da ne može da ispuni svoja ambiciozna obećanja. To je grupa ljudi koji su platili da bi se domogli visokih pozicija i sada samo gomilaju novac. Javnost možda ne zna da čim se priključite zajednici Mars One, počinjete da dobijate bodove... Ja sam lično bio uključen u prve faze eliminacije kandidata i strašno je to da nijednog od njih nisam zapravo upoznao. Intervjui su se odrađivali na brzinu preko Skypea, a nisam dobio ni osnovne psihološke procjene tih ljudi", tvrdi dr Roše u razgovoru za Medium.

Kandidatima savjetovano za prodaju intervjue, organizacija uzimala visoku proviziju

Dodao je i to da je, zbog popularnosti u medijima, kandidatima savjetovano da prodaju intervjue, uz uslov da 75 odsto ostvarene zarade uplate organizaciji. Roše smatra da će projekat naškoditi ne samo kandidatima već, posredno, i drugim projektima vezanim uz istraživanje svemira, pa tako može da dovede u sumnju i NASA imidž, odnosno njihove projekte vezane za Mars.

Projekat Mars One na meti je kritika od samog početka, od 2011. godine kada je prvi put predstavljen javnosti, a osim labavih dokaza o vjerodostojnosti projekta, mnogi mu zamjeraju i "rijaliti šou" pristup što nikako nije u skladu s ozbiljnošću misije kakvom ona želi da se predstavi u javnosti.

Index.hr

Bonus video: