Širom svijeta obilježava se Dan svetog Patrika

Zelena boja, kao simbol Irske, podsjeća na popularnu djetelinu, iako je malo poznato da se sa samim počecima ovog festivala povezivala plava boja.
205 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Patrik, Foto: Beta/AP
Sveti Patrik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2015. 12:26h

Širom svijeta danas se obilježava Dan svetog Patrika.

Ovaj praznik se slavi u čitavom svijetu, a prva proslava vezuje se za grad Boston 1737. godine

Najpoznatija proslava praznika je u Njujorku gdje danas prisustvuje oko milion posjetilaca i 150.000 direktnih učesnika, dok brojni pabovi širom SAD danas poslužuju zeleno pivo.

Na ovaj dan se svi oblače u zeleno, jedu irsku hranu, piju irska piva, likere i viski odlaze na brojne zabave ili povorke. Zelena boja, kao simbol Irske, podsjeća na popularnu djetelinu, iako je malo poznato da se sa samim počecima ovog festivala povezivala plava boja.

Za svetog Patrika se predpostavlja da je rođen krajem četvrtog vijeka, a umro u drugoj polovini petog vijeka. Poštuje se kao svetac koji je donio hrišćanstvo u Irsku.

Postoji nekoliko legendi vezanih za njegov život od kojih je najzanimljivija ona o zmijama, a koja kaže da ih je sve prognao. Činjenica je da danas u Irskoj nema zmija ali se smatra da se ta legenda koristila kao metafora za nestanak paganskog verovanja.

Glavni irski simboli, a time i cijelog festivala su irska muzika, sa karakterističnim zvukovima gajdi i frula, keltski krstovi, djeteline, tradicionalna pića itd.

Vrlo je zanimljiva priča o nastanku keltskog krsta. Naime, kako bi sv. Patrik što više hrišćanstvo približio paganima, a znajući da oni poštuju Sunce, stavio ga je u okviru krsta, spajajući tako dvije tradicije, i na taj je način nastao danas prepoznatljivi oblik.

Djetelina je pak kod starih Kelta bila sveta biljka. Simbolizovala je ponovono rađanje i proljeće, a posle je njome i njenim listovima sveti Patrik narodu objašnjavao simboliku Svetoga Trojstva.

Na dan svetog Patrika muškarci na kragnama nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca zelene, bijele ili narandžaste čarape.

Najmlađi takođe po kući traže skriveni novac vjerujući da će pronaći čarobnjaka.

Do početka 20. vijeka Dan sv. Patrika slavio se kao vjerski praznik, dok je državni praznik postao 1903. godine, a proglasio ga je parlamentarni zastupnik Džejms O'Mara. Prva javna proslava u Irskoj održana je u Dablinu 1931. godine, dok se od sredine 1990-ih pristupilo velikoj kampanji i promociji samog festivala i irske kulture.

Sveti Patrik je osim Irske zaštitnik Nigerije i inženjera, ali i svih onih koji se boje zmija.

Bonus video: