IZUMI OD STARIH STVARI

Ovaj Bjelopoljac je napravio "raketu-šporet" i "merak bicikl"

Ipak, pažnju sugrađana Milovan je privukao izradom bicikla koji podsjeća na čoper motor
218 pregleda 26 komentar(a)
Milovan Cvišić, Foto: Screenshot (YouTube)
Milovan Cvišić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.03.2015. 18:59h

Tridesetogodišnji Bjelopoljac Milovan Cvišić pravi je primjer kako se može spojiti lijepo i korisno. Ovaj neobični inovator svoje izume pravi od starih stvari. Tako je, između ostalog, izumio raketa - šporet ali i crnogorski merak bicikl.

"Sistem je u obliku slova U. S jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim vani.Iza ložišta može da se doda bure na koje može da se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grijao vodu preko njega", objašnjava Cvišić.

Nakon početnog eksperimenta shvatio je da to nije dovoljno, pa je odlučio da svoj Raketa šporet, zbog veće uštede I izgleda, dozida ciglom i glinom.

"Prednost zidanog šporeta je u tome kad se ta masa ugrije za nekih četiri-pet sati njoj treba baš dugo vremena da se ohladi i dovoljno je samo malo drva samo da održava tu toplotu. Ja ložim baš kad je hladno jedno četiri-pet puta po jedno drvo i to je velika razlika u odnosu na sad razne sisteme grijanja koji postoje i zahtijevaju ogromnu količinu tog ogrevnog materijala", kaže Bjelopoljac.

Kako nema stalni posao a za ogrjev mu je trebalo od 10-12 metara drva za godinu, zahvaljujući svom izumu Milovan za grijanje sada izdvaja znatno manje para.

"Tu oko dvadesetak eura, četiri bale okoraka smrčevih to sam koristio za njega jer mi je bilo jednostavnije ne mora da se krati samo se malo usitne i lože se."

Za Milovanov šporet znaju i komšije pa mnogi traže da im napravi jedan.Kaže da te ponude ne odbija jer voli to što radi.

"Volim to da radim jer svaki je posao jedinstven ,svaki šporet je jedinstven tako da svaki put je to izazov", kaže on.

Za ovog neobičnog Bjelopoljca izazov je i da od starih stvari koje ljudi bacaju pravi nove. Zidove njegovog skromnog doma krase satovi napravljeni od gramofonskih ploča i gusle a nove ideje kako kaže dolaze mu dok sluša muziku sa jedinstvenog mobilnog gramofona.(zvuk sa gramofona)

Ipak, pažnju sugrađana Milovan je privukao izradom bicikla koji podsjeća na čoper motor. "To je čisto onako za uživanje čovjek da se provoza do grada na kafu i tako to", kaže Bjelopoljac.

A nakon kafe, sa svojim izumom kojem su Bjelopoljci nadjenuli ime "crnogorski merak bicikl", Milovan se vraća kući po nove ideje.