Obama: Ne kažem da sam sada smješniji, kažem da je sada trava legalna

"Još prije nekoliko godina ne bih mogao da zamislim da ću stići do pedesetih. A što se tiče pozitivnih mišljenja javnog mnjenja o meni, i dalje to ne mogu da zamislim", rekao je 53-ogodišnji Obama
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 13:00h

Predsjednik SAD Barak Obama šalio se na svoj i na račun nekolicine svojih suparnika sinoć na godišnjoj večeri Gridajron kluba (Gridiron Club), jednog od najprestižnijih klubova američkih medija.

"Još prije nekoliko godina ne bih mogao da zamislim da ću stići do pedesetih. A što se tiče pozitivnih mišljenja javnog mnjenja o meni, i dalje to ne mogu da zamislim", rekao je 53-ogodišnji predsjednik, na večeri u Gridajron klubu, gdje se jednom godišnje okuplja politička i medijska elita Vašingtona.

Tradicionalno na godišnjoj večeri u ovom klubi vašingtonski insajderi stave po strani svoje razlike za veče smijeha, druženja i sakupljanja sredstava za dobrotvorne svrhe.

Obama se osvrnuo na neke od svojih suparnika, kao što je bivši gradonačelnik Njujorka, republikanac Rudi Đulijani koji ga je nedavno optužio da ne "voli" Ameriku, i na one koji kažu da predsjednik nije rođen u SAD.

"Da ne volim Ameriku ne bih napustio Keniju da dođem ovdje", rekao je Obama što je izazvalo smijeh u publici od 650 novinara, poslanika, državnih i vojnih zvaničnika koji su prisustvovali 130-om skupu u Gridaronu.

Obama, čiji mandat ističe za manje od dvije godine, takođe je bocnuo političke analitičare koji smatraju da demokratska stranka treba više da se zainteresuje za starije i bijele glasače.

"Upravo zato sam došao ovdje", rekao je Obama.

Obama je počeo govor rekavši da će više zasmijati prisutne nego na prethodnim godišnjim večerama Kluba.

"Ne kažem da sam sada smješniji...kažem da je sada trava legalna", u Vašingtonu, rekao je on. Glavni grad SAD ove godine je legalizovao kanabis, koji je i dalje ilegalan na saveznom nivou, mada je legalizovan još u nekoliko američkih država.

Predsjednik Obama se takođe osvrnuo na medijski i politički skandal izazvan time što je Hilari Klinton koristila svoj lični mejl nalog za slanje eleketronske pošte dok je bila državna sekretarka, pošalivši se slikom državne sekretarke kao super verzirane u savremenim tehnologijama.

Gridajron klubi i fondacija, osnovani 1885. je privuklo svakog predsjednika od osnivanja na svoju godišnju večeru bar jednom. Obama je bio na ovoj večeri treći put, prethodno je bio 2011. i 2013.

Bonus video: