Misterija "ćerke" Salvadora Dalija

Abel je, inače, već jednom pokušala da dokaže da je Dalijeva ćerka, tako što je pribavila uzorke DNK iz posmrtne maske čuvenog umjetnika. Međutim, rezultati nisu dali jasne odgovore
87 pregleda 0 komentar(a)
Salvador Dali, Foto: Shutterstock
Salvador Dali, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2015. 08:28h

Više od dvije decenije od smrti Salvadora Dalija, jedna žena odlučila je da se bori za svoje pravo da se naziva ćerkom čuvenog umjetnika.

Pilar Abel (58) traži pomoć da dođe do Dalijevog uzorka DNK, kako bi dokazala da je njena majka sa slikarom imala avanturu, navodi Gardijan, a prenosi B92.

Abel je rođena 1956. a u to vrijeme Dali je bio u braku sa Galom – Elenom Ivanovnom Djakonovom. Par nije imao djece.

Abel je, inače, već jednom pokušala da dokaže da je Dalijeva ćerka, tako što je pribavila uzorke DNK (djeliće kože) iz posmrtne maske čuvenog umjetnika. Međutim, rezultati nisu dali jasne odgovore.

Zatim se okrenula Dalijevom bliskom prijatelju i zvaničnom biografu Robertu Dešarneu, s kojim se dogovorila da dalje analize obavlja u Parizu koristeći medicinske uzorke Dalijeve DNK, ali tvrdi da nikad nije dobila rezultate testa.

U utorak je svoju potragu prenijela na sud tražeći pomoć za nastavak potrage. Ukoliko se za novo testiranje ne pronađe dovoljno dobar uzorak, moguće je da će čak biti ekshumirani Dalijevi posmrtni ostaci.

Bonus video: