Tim Kuk želio da donira dio jetre Stivu Džobsu da bi mu spasao život

Uspaničen zbog pomisli da bi Džobs mogao da umre svakog časa, Kuk je odjurio u bolnicu radi analiza, ali kada se vratio sa "dobrim vijestima" njegov prijatelj ga je dočekao riječima: "Ne. Nikad ti neću dozvoliti da to učiniš!"
0 komentar(a)
Tim Kuk, Apple, Foto: Beta/AP
Tim Kuk, Apple, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.03.2015. 19:09h

Za Tima Kuka, aktuelnog direktora komapnije Apple, Stiv Džobs nije samo bio samo kolega već i prijatelj zbog kog je bio spreman na sve.

Naime, saznavši da je Stivu Džobsu 2009. godine bila potrebna hitna transplantacija, on je ponudio da donira dio svoje jetre kako bi slavnom vizionaru spasao život.

Ponuda je bila krajnje iskrena, jer je Kuk bio kompatibilni davalac, navode Brent Šlender i Rik Teceli, autori knjige "Becoming Steve Jobs: The Revolution of a Reckless Upstart Into A Visionar Leader", koja će se u američkim knjižarama naći od 24. marta.

Džobs je, međutim, odbio velikodušnu ponudu svog saradnika i prijatelja, otkriva knjiga čije je djelove objavio Amazon.

Džobsova odluka je bila iznenađujuća, ističu Šlender i Teceli, tim prije što je Kuk bio idealan donor, jer su obojica imali istu, veoma rijetku krvnu grupu. Pronaći kompatibilnog donora, spremnog na takvu žrtvu bilo je ravno čudu.

Godišnje se izvede oko 6.000 transplantacija jetre u SAD-u. Jetra je regenerativni organ, pa dio koji pacijent dobije može narasti do funkcionalne veličine. Takođe, jetra donora se u potpunosti obnavlja..

Uspaničen zbog pomisli da bi Džobs mogao da umre svakog časa, Kuk je odjurio u bolnicu radi analiza, ali kada se vratio sa "dobrim vijestima" njegov prijatelj ga je dočekao riječima: "Ne. Nikad ti neću dozvoliti da to učiniš!". "Iako sam ga uvjeravao da se ne izlažem riziku i da ću biti dobro, on je i dalje govorio da to ne želi", ispričao je Kuk, dodavši da je Džobs u tom trenutku bio u veoma teškom stanju.

"Neko ko je sebičan nikad ne bi tako reagovao", zaključio je Kuk. Džobsu je presađena jetra 21. marta 2009. Umro je dvije godine kasnije.

Bonus video: