Srbin oženio Hrvata: Osjećaj je fenomenalan!

"U Srbiji ja sam pred institucijama i dalje "solo" jer oni životno partnerstvo ne priznaju"
66 pregleda 37 komentar(a)
gej par, gej brak, Foto: Shutterstock
gej par, gej brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 10:27h

Nasmijani svatovi, dvije matičarke i kumovi okupili su se 5. septembra prošle godine u Gradskoj vijećnici u Zagrebu. Bili su tu i neki ljudi iz hrvatske Vlade. Napokon, ne dešava se svaki dan da se sklopi prva istopolna zajednica u Hrvatskoj, posebno ne da jedan Srbin oženi Hrvata.

Ivan (29) se zaljubio u svog 12 godina starijeg partnera prije tri godine. Dugo su se dopisivali i on je konačno ugrabio priliku da izostane sa posla i ode da ga lično upozna.

"Prvi put sam otišao u Zagreb 2012. godine. Tu sam upoznao budućeg partnera. Sve je bilo sjajno i ja sam opet došao u Hrvatsku na godišnji odmor. Tada smo se dogovorili da bi mogli da počnemo zajednički život", rekao je Ivan za portal 24sata.rs.

Par je imao skladnu vezu, ali činilo se da je sve ostalo bilo protiv njih. Ispostavilo se da granice koje njih nisu doticale u ljubavi, itekako prave problem u pasošu.

Čak dva puta Beograđanin je nalazio posao u Beogradu, dva puta je davao otkaz i vraćao se u Hrvatsku. Vukla su ga osjećanja.

"Sve smo pokušali da bih ja mogao da boravim i eventualno radim u Hrvatskoj, ali bez uspjeha. Ja sam u Hrvatskoj bio turista sa istim rokom turističkog boravka 90 dana u šest mjeseci. Poslije toga moraš van zemlje i ne možeš unutra dok ti ne isteknu novih 90 dana, a ja sam se stalno vraćao u Beograd. Znali smo da ce vladajuća garnitura donijeti obećani zakon i riješili smo da čekamo", pris,eća se Beograđanin.

Bili su u pravu.

Tako su se krajem ljeta prošle godine u večernjim satima u Gradskoj vijećnici u Hrvatskoj i pravno spojila dva muškarca. Jedan od njih, mladi Srbin, bio je van sebe od sreće. Našao je životnog partnera i uspio da sklopi životno partnerstvo.

Na njihovo vjenčanje je došao hrvatski ministar Uprave i jedna žena iz Ministarstva pravosuđa, ali Ivanove porodice nije bilo. Oni njegovu homoseksualnost nikada nisu prihvatili, čak su tražili da krije da je gej.

"Osjećaj je fenomenalan! Bio sam tokom godina skeptičan jer je sve bilo na klimavim nogama. Tada se u Hrvatskoj desio i onaj referendum protiv gej braka pa se na kraju tako i ne zove i sve ono što je bilo protiv i ove Vlade. Postojao je i momenat straha da možda nećemo uspjeti na daljinu da ostanemo skupa ali sve se na kraju super završilo. Mi smo prvi par koji je sklopio životno partnerstvo u Hrvatskoj. Jedan Srbin je oženio Hrvata".

Ivan je htio da promijeni prezime, ali u Srbiji to ne bi priznali.

"U Srbiji ja sam pred institucijama i dalje "solo" jer oni životno partnerstvo ne priznaju. Što se tiče Slovenaca, zanimljivo je da u doba ekonomske krize većina evropskih zemalja pogođenih recesijom ide u nacionalizmu i ekstremizmu i zabrani ili negiranju LGBT prava. Slovenija je prva koja ide u suprotnom smjeru. Drago mi je zbog toga, ali mi je i žao jer samo par stotina kilometara dalje neke zemlje i dalje zabranjuju svojim građanima jednaka prava", kaže Ivan za 24sata.rs.

Bonus video: